Skip to main content

A Navigáció menü

A program használatakor a Navigáció menü elemei nyújtanak közvetlen segítséget, hogy a CD-ROM cikkei között könnyebben eligazodhasson.

A „Vissza” opcióra kattintva az előző látogatott oldalhoz juthat. A böngésző „Vissza” gombját a CD-ROM tallózása közben ne használja, mert az azonnal kiléptetheti az alkalmazásból, és a korábban megnyitott oldalakra fog elnavigálni vele!

A lapszám következő cikke”, „A lapszám előző cikke”, illetve „A lapszám tartalomjegyzéke” opciók az éppen megnyitott cikk lapszámában lapoznak értelemszerűen, míg a „Következő lapszám” és „Előző lapszám” menüpontokkal ugorhat újabb lapszámok tartalomjegyzékére.

Az utolsó keresés eredménye” opció segítségével elérheti legutolsó keresésének találati listáját.

A „Nyomtatás” menüponttal bármely aktuális cikket kinyomtathatja, a nyomtatni kívánt oldal(ak) kinézete a böngésző Fájl menüjében a Nyomtatási kép segítségével tekinthető meg.

A „Keretes írások” kilistázza az adott cikkhez tartozó keretes cikkeket (ha vannak ilyenek), és amelyekre kattintva közvetlenül megjeleníthetők ezek a cikkek. A keretes cikkekről a főszöveghez a „A keretes írás főcikke” alatt feltüntetett cikkre kattintva lehet eljutni. Megjegyzendő, hogy a keretes írások a lapszámok tartalomjegyzékében nem jelennek meg, ugyanakkor egy keresés találati listájában természetesen igen.

A „Kapcsolódó cikkek” rubrikába lettek azok a cikkek összegyűjtve, amelyek szorosan kapcsolódnak az olvasott cikkhez. Így kapcsoltuk össze például a vitacikkeket, egy-egy összeállítás írásait, folytatásos szövegeket, de néhány cikk a témájuk közelsége miatt is össze lett fűzve. A feltüntetett cikkekre kattintva közvetlenül elnavigálhat a kapcsolódó írásra. Megjegyzendő, hogy ezeknek a csoportosításoknak, bármilyen alapossággal is készültek, lehet önkényes jellegük, és ekkora mennyiségű cikk esetén távolról sem lehetnek kimerítőek, úgyhogy javasoljuk a Kereső használatát esetleges további, témába vágó cikkek felkutatásához.

A „Hivatkozott cikkek” felsorolja azokat a cikkeket, amelyekre az adott írásban hivatkozás történik, és amelyek nem tartoznak a „Kapcsolódó cikkek”-hez. A felsorolt írások rájuk kattintva azonnal megjelennek.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon