Skip to main content

Mozduljunk

Szolidaritás a Város Mindenkié csoport aktivistáival

 „A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénzbírságra ítélte, illetve figyelmeztetésben részesítette a Város Mindenkié csoport több aktivistáját, akik 2015 októberében a budapesti Józsefvárosban élőlánccal tiltakoztak egy beteg asszony kilakoltatása ellen. Meggyőződésünk, hogy az aktivisták drámai társadalmi problémára, illetve esetenként egyéni tragédiákra hívják fel a figyelmet. A Magyarországon kialakult lakásmodell széles rétegek számára nem kínál elérhető és megfizethető lakhatási lehetőséget.

Felhívás hangpróbára

Kedves Barátunk,
november 14-én átadjuk a nyilvánosságnak „Az egyetem halottai” munkacímű emlékművet.

Hogy az emlékmű felavatása katartikus lehessen, a segítségedre volna szükségünk.

Ha volna egy-másfél órád szeptember 6-án, szombaton 11-től, kérlek, gyere el az ELTE BTK campusának főkapujához (VIII. ker. Múzeum krt. 6–8.).

Valójában a hangodra volna szükségünk, arra, hogy az áldozatok neveit együtt felolvasva, szembesülhessünk a novemberi átadás technikai problémáival. Igazán fontos tehát , hogy elegen legyünk ott: hangtechnikai okoknál fogva is.

Cipő- és tanszergyűjtés – a Polgár Alapítvány felhívása

Tisztelt Partnerünk, Leendő Támogatónk!

Az elmúlt években többen már segítettek a Polgár Alapítvány akcióin keresztül (is) végtelen szegénységben élő embereken. Bizalmuk, aktivitásuk nélkül, ami egyúttal üzenet és példa, rosszabb lenne ebben az országban élni. Nem csak a kiszolgáltatottaknak, nekünk is. Tudjuk, hogy egy-egy gyűjtés nem tudja megoldani az egyre súlyosbodó elszegényedést, mi civilek arra azonban vállalkozhatunk, hogy nem maradunk közömbösek, és ha van rá lehetőségünk, pár száz család mellé állunk, csökkentjük az eszköztelenség és nyomor okozta stresszt.

Stadiont vagy fedelet – Gyorskonferencia az OSA Archívumban

OSA Archívum
1051 Budapest, Arany János u. 32.
www.osaarchivum.org
2013. december 17.

Az OSA Archívum, amely nem költségvetési forrásból gazdálkodik, és így más intézményeknél biztonságosabb körülmények között működik, a tél beköszöntével, minden évben segíteni igyekszik a fedél nélkül élő embereknek. 

„Egy kézben a közszolgálat” – Csillag Ádám videónaplójából

”EGY KÉZBEN A KÖZSZOLGÁLAT”
Az év krónikája – 2013
Csillag Ádám videónaplójából

2013. december 16. 18:00
OSA Archívum
Budapest, V. ker. Arany János u. 32.

 

Sajtótörténeti ritkaságok árverése Budapesten

Június 19-én, szerdán délután öttől lesz a Sajtóházban egy jótékonysági árverés. A teljes bevétel a nehéz helyzetbe jutott, munka nélküli újságírók segélyalapját gyarapítja. A dedikált szerkesztőségi levelekre, fotókra, karikatúrákra és plakátokra, egyéb médiatörténeti kuriózumokra előzetesen írásban már lehet licitálni, de az árverés, tételről tételre haladva  szerdán a helyszínen zárul.

Betiltott bontás

Tiltakozzunk a művészi szabadság megsértése és a cenzúra ellen!


Betiltották FRISS BONTÁS. Festmények az év minden hónapjából c. kiállításomat, melynek megnyitója május 22-én szerdán 18.00 órakor lett volna a Ferencvárosi Pincegalériában. 

Tiltakozunk

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon