Skip to main content

Betiltott bontás

Tiltakozzunk a művészi szabadság megsértése és a cenzúra ellen!


Betiltották FRISS BONTÁS. Festmények az év minden hónapjából c. kiállításomat, melynek megnyitója május 22-én szerdán 18.00 órakor lett volna a Ferencvárosi Pincegalériában. 
 
A kiállításhoz készült digitális meghívót május 16-án csütörtökön a galériát fenntartó intézmény, a Ferencvárosi Művelődési Központ emailen szét is küldött. Másnap délelőtt az intézmény megbízott igazgatója telefonon tájékoztatott, hogy a csatolt meghívó képi és poétikai anyaga botrányos és erkölcstelen. 
 
Konkrétan: Pünkösd  idején nem való félmeztelen bennszülöttekkel, pénteki gyomorrákkal, valamint a testnevelésórák komolyságának megkérdőjelezésével megzavarni a megtisztulni vágyó Nagyérdeműt. 
 
Mivel a meghívókat én is, barátaim is már csütörtök este továbbítottuk, a kiállítás eredeti időpontjában és helyszínén (május 22-én szerdán 18:00 órától 1095, Mester u. 5., Ferencvárosi Pincegalériavárok mindenkit.
 
Várom azokat is, akik a kiállításmegnyitóra nem jöttek volna el, de tiltakozni kívánnak a művészi szabadság megsértése és a cenzúra ellen. 
 
Ezen a facebook csoporton lehet csatlakozni a tiltakozáshoz: https://www.facebook.com/groups/599041740119871/ Ugyanitt az esettel kapcsolatos minden információ is megtalálható, többek között az a fb-esemény is, mely a demonstrációt hirdeti meg. 
 
Mellékelten küldöm az Önkormányzatbarát meghívót is, meg az eredetit is. 
 
Üdvözlettel, 
Dés Marci, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakos hallgatója.
 
 

 

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon