Skip to main content

Videók

A Csillagos házakra való megemlékezések napján, június 21-én olyan antikváriumokban is volt felolvasás, melyek 1944-ben csillagos házak voltak. Közülük egy a Németvölgyi Antikvárium, a Városmajor u. 15. szám alatt.

Itt Babiczky Tibor, Imreh András és Lázár Júlia emlékezett. Lázár Júlia Márványi Juditnak a Beszélőben megjelent szövegét olvasta fel. Ennek videófelvételéből közlünk most.
 
A videó készítője: dr. Pál Tamás. 

Számos cég, média vagy szervezet mellett a Beszélő szerkesztősége is részt vesz abban a kezdeményezésben, melynek keretében augusztus másodikán, a kislétai gyilkosság emléknapján, egyben a roma holokauszt napján teret adunk a romagyilkosságok áldozatairól és túlélőiről szóló kisfilmeknek.

Együtt emlékezünk.

2011. január 1-én a Stúdió K-ban tartottunk beszélő-beszélgetést a sajtótörvényről és szerzői felolvasásokat a sajtószabadság védelmében a sajtótörvény beiktatásának és az EU soros elnökségünk első napján.
Itt a rendezvényről készült videofelvételeket tekinthetik meg.

Beszélő-estet tartottunk 2010. december 22-én a Nyitott Műhelyben Petri György születésnapján.
Estünkön Petri-versek és Petriről szóló prózák hangzottak el, továbbá az esten szereplő szerzők szabad, szabadságféltő vagy "szabados" művei.
Itt a rendezvényről készült videofelvételeket tekinthetik meg.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon