Skip to main content

A Beszélő 25 éve CD-ROM

A Beszélő 25 éve CD-ROM archívumunkon megtalálható a Beszélő összes évfolyamának összes cikke, amely megjelent 1981 és 2005 között. Az archívumban a szamizdat (1981–1989), a hetilap (1989–1995) és a folyóirat (1996–) Beszélő teljes anyagát olvashatja. A több mint 11 000 cikk közötti lapozgatáshoz részletes kereső és egy navigációs panel nyújt segítséget.

Online rendelés

Ha kérdése van, küldje el nekünk online!

A CD-ROM-ról bővebben itt olvashat.

 

„Nagy dolog beszélni. A világ teremtése is ennyi: a mérhetetlen hideg zűrzavarban, a kilátástalan, vak tohuvabohuban az Isten beszélni kezdett. Előbb csak úgy magának. S ezt mondta: Legyen…!”
Iványi Gábor

„Emberi jogaink bástyái között öntudatosan megszólalni felszabadító érzés, még akkor is, ha ezek a bástyák csupán erkölcsiek. A lap választott címe – Beszélő – is erre a kettősségre utalt: a beszélőn a rab rács mögött van, de mégis szabadon beszélhet, az övéihez.”
Kis János

„Van egy lap. Szeretem. Azt írok bele, amit akarok. Senki sem mondja, hogy ez most nem aktuális, senki sem hív fel, hogy hosszú, legyen tíz flekk helyett négy. Legfeljebb azt mondják, hülye vagy, Kőszeg, de csak akkor, amikor már megjelent.
Van egy lap. Gyűlölöm. Azt írok bele, amit akarok. Senki sem mondja, hogy ez most nem aktuális. Senki sem mondja, hogy most jól megadtad nekik, senki sem mondja, hogy na, most már végleg elkapartad magad. Senki sem hív fel.”
Kőszeg Ferenc

A CD-ROM ára: 3990,-
Szerkesztőségi ár: 3500,-
Előfizetőknek: 2900,-
Számlaszám: 11991102 - 02161314
ISBN-10: 963-06-1657-2
ISBN-13: 978-963-06-1657-7
© 2006 Stencil Kulturális Alapítvány

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon