Skip to main content

[Olvasói levél]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Egy olvasónk kéréssel fordult a „magyarországi ellenzékhez”. Járjunk közbe – javasolta –, hogy állítsák helyre a tihanyi kálváriát, amelyet az ötvenes években leromboltak, holott műemlék, „nemcsak Tihany községé volt, hanem az egész országé, mivel mind a 14 stációját egy-egy vármegye csináltatta”.

A lerombolt kálváriát csak arról a levelezőlapról is merjük, amelyet olvasónk leveléhez mellékelt. Műemlékek, jelesebb építmények hatósági eltüntetését általában nem helyeseljük. Nem helyeseljük akkor sem, ha esztétikai érvek nem mentik meg a műalkotást, sőt akkor sem, ha látszólag ésszerű – város- vagy területrendezési – magyarázatot fűznek lerombolásához. Legkivált pedig akkor nem helyeseljük, ha a rombolás vallásos, nemzeti vagy egyéb érzelmeket sért.

Olvasónk azonban megtisztelő módon túlbecsüli a magyarországi ellenzék vagy lapunk szavának súlyát. Tenni mi csak annyit tehetünk a kálvária helyreállításáért vagy újjal való pótlásáért, hogy kívánságát – és véleményünket – nyilvánosságra hozzuk.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon