Skip to main content

A régi/új pesti zsidónegyed az N&n galériában

 

az 5 éves N&n galéria tisztelettel meghívja
Önt és barátait
2006.április 5-én, szerdán 19 órára
 
a régi / új pesti zsidónegyed
 
kiállításának megnyitójára
 
a kiállítást megnyitja: ikvai-szabó imre szociálpolitikus
 
kurátor: beleznay éva várostervező
 

N&n1 
N&n2
 



A régi pesti Zsidónegyed másfél évszázados sikeres spontán fejlődését (az 1700-as évektől az 1880-as évekig) követő, egy évszázadot meghaladó várostervezési kudarcai követték, amely az 1990-es évekre egy reménytelenül leromlott és épületállományában szinte felújíthatatlan lakókörnyezetet eredményezett -korunknak egy különleges városrendezési és építészeti kihívást jelentve. Meg tudjuk-e a sikertelen városromboló folyamatot állítani? Fel tudjuk-e éleszteni a hajdani negyedet? Tudunk-e olyan innovatív, értékőrző rehabilitációt elindítani, amely az ingatlanfejlesztői piacnak alternatívát kínál?

 

Pest régi zsidó negyede a főváros egyik legrégebbi, legizgalmasabb és leghangulatosabb városrésze, egyben egyetlen tradicionális zsidó-kereskedő negyede, amely Európa nagyvárosainak zsidónegyedei között is egyedülálló helyet foglal el. Pest belvárosán kívül egyedül itt található meg még nagyobb területen összefüggően is a XVIII. századi spontán városfejlődés során alakult organikus utcahálózat. A negyed építészete a régi XIX. századi Pest eklektikus hangulatát hordozza, de sűrűn jelennek meg klasszicista-romantikus épületek. A negyed kulturális hagyományokban gazdag: itt találhatók a magyarországi és fővárosi zsidó hitélet legfontosabb intézményei, zsinagógái, kulturális és adminisztratív épületei, azonban a város egyik legélénkebb kereskedő negyede is e negyed volt boltok és kávézók tömegével.2002-ben Pest régi zsidó negyede a budapesti Andrássy úti világörökségi terület rávezető zónája lett.

Az N&n galériában bemutatásra kerülnek a kerületi szabályozási és rehabilitációs tervek, valamint a régi pesti Zsidónegyed hagyományaira alapuló értékőrző rehabilitáció javaslatai. A 2005-ös évben az EUROPAN8 pályázaton Magyarország e területet nevezte meg a pályázat témájának, amely nyerteseit és javaslatait is megtekinthetik a látogatók.

a kiállítás megtekinthetõ: 2006. május 1-ig

N&n galéria
1065 budapest, hajós utca 39.
 
tel., fax.: 302-45-96, 301-04-50
mobil:  30-934-73-89
e-mail: galeria [at] nagybalint [dot] hu
www.nagybalint.hu

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon