Skip to main content

TARKA MAGYAR – Civil kezdeményezés

TARKA MAGYAR!

Kedves Honfitársunk!

Az Összefogás az Erőszak Ellem mozgalom kezdeményezésére több tucat civil szervezet közreműködésével 18 éves demokráciánk legnagyobb pártfüggetlen tömegdemonstrációja szerveződik TARKA MAGYAR címmel, az erőszak és a kirekesztés ellen.

Várunk október 4-én, szombaton délután 15.30-kor az Erzsébet téren, a Gödör Klubnál!

Az Erőszakmentesség Világnapja alkalmából demonstrációt tartunk az egyre jobban elhatalmasodó erőszak és diszkrimináció megállításáért. A gyülekezés után az Andrássy úton Hősök terére vonulunk, ahol a meghívóhoz csatolt nyilatkozat alapján hitet teszünk a demokratikus értékek mellett, valamint amellett, hogy békés, az emberi jogokat tisztelő országban szeretnénk élni!

(A rendezvényen nem lesznek beszédek, és mindenkit csak magánemberként várunk!)

Mindenki számít – mindenkire számítunk!

2008. október 4-én 15:30-kor gyülekező az Erzsébet téren, a Gödör Klub-nál. A helyszínen a hasznos tudnivalókról Novák Péter, moderátor és Bódis Kriszta, a Tarka Magyar demonstráció szóvivője, az akció egyik kezdeményezője tájékoztat. Ezt követően, 16 órakor elindul a felvonulás az Andrássy úton, a Hősök teréig. A Hősök terénél, az érkezőket a színpadon zenélő Rácz Kati és a Flush zenekar fogadja, akik az idei budapesti melegfelvonuláson történt durva atrocitások miatt nem tudtak ugyanitt fellépni, így most újabb lehetőséget teremtünk nekik. Ezek után felolvasásra kerül a Nyilatkozat, amely szerint hitet teszünk az Alkotmány 70/A paragrafusa (1) bekezdése mellett és elutasítjuk az erőszak és a kirekesztés minden formáját. Végül a moderátor felkéri az egybegyűlteket, hogy a magukkal hozott színes anyagdarabokat, ruhadarabokat emeljék a fejük fölé, amiről légifotók (daruról készült fotók) készülnek. Az eseményen nem lesznek beszédek és a szervezők nem is kívánnak lehetőséget biztosítani arra, hogy bárki felszólaljon. A résztvevők a helyszínen is kitölthetik és a Nyilatkozatot. A demonstráció tervezett vége 18 óra.

A szervezéssel kapcsolatos hírek és az új csatlakozók nevei folyamatosan követhetők a tarkamagyar.blog.hu oldalon. További csatlakozásokat a tarkamagyar [at] gmail [dot] com címen várunk.

A TARKA MAGYAR-hoz 2008 szeptember 21-ig csatlakozott civil szervezetek:

Állás(pont) Lakossági Kör, Amnesty International, Angyalkommandó, Artemisszió Alapítvány, ATLASZ LMBT Sportegyesület, ATTAC Magyarország, Cigány Kisebbségi Önkormányzatok Baranya megyei Szövetsége, Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület, Civil Kollégium Alapítvány, Civil Parlament Szövetség, Családok a Családokért Polgári Egyesület, Dél-Alföldi Meleg Baráti Kör, Demnet, Dr. Hun Nándor Egészségileg Hátrányos Helyzetű Nyugdíjasok Egyesülete, Drogprevenciós Alapítvány, Ember Háza Alapítvány, Európai Feminista Kezdeményezés, Friss Gondolat Ifjúsági Egyesület, Godot Kht., Gödör Egyesület, Háttér Társaság a Melegekért, Humanista Mozgalom, Ifjú Humanisták, Irodalmi Centrifuga Alapítvány, Kékpont Alapítvány, Kendermag Egyesület, Közösségfejlesztők Egyesülete, Kultúrák Központja, Labrisz Egyesület, Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság, Magyar Antifasiszta Liga, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Szegénységellenes Hálózat, Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, Magyarok a Nácik Ellen, Marom Egyesület, Mások internetes melegmagazin, Mély Mosoly Alapítvány, Mosoly Mozgalom Egyesület, Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), Pécs város Cigány Önkormányzata, Polgár Alapítvány az Esélyekért, Pride.hu – LMBT portál, Psyche Lelkisegély Alapítvány, Részvételi Demokrácia Hálózat, Roma Polgárjogi Alapítvány, Romédia Alapítvány, Phralipe Független Cigány Szervezet, Sirály, Szeretem Magyarországot Klub, Szimpozion Egyesület, Szivárvány Misszió Alapítvány, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), Tilos Rádió, Törökfürdő Alapítvány, Védegylet, Zöld Tett Társulás.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon