Skip to main content

Bárdos Tamás (törzsőrmester)

Bárdos Tamás (törzsőrmester): A NATO alulnézetben


Magyarországot a NATO-hoz való csatlakozása során a nápolyi központú dél-európai régióba sorolták be, ezért – bár magyar katonák a Norfolktól (USA) Brüsszelen át Izmírig húzódó bonyolult parancsnoki struktúra szinte minden pontján megtalálhatók – hazánk a legtöbb beosztást értelemszerűen a nápolyi Dél-Európai Regionális Parancsnokságon kapta. A parancsnokság Nápoly egyik, Bagnoli nevű külvárosában található. Egy korábbi árvaház helyén, korszerűtlen épületekben működik: az új bázis építését már régen elhatározták, de az építkezés még nem kezdődött meg.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon