Skip to main content

(Farkas Flórián)

(Farkas Flórián): Kinek az érdeke

Csalog Zsolt: Találós kérdések (Beszélő, 1995. február 23.)


Csalog Zsolt a Beszélő 1995. február 23-i számában Találós kérdések címmel tett közzé egy műfajilag is nehezen értelmezhető cikket. Glosszának túl hosszú, karcolatnak pedig túl rövid. Önmagában ez még nem lenne baj, s talán az is elfogadható, hogy – miként az utolsó bekezdés végén olvashatjuk – „igen dühösnek” érzi magát. Könnyűszerrel rájöhetünk ugyanis háborgásának okaira. Zavarja, hogy az Országos Választási Bizottság döntése alapján az Országos Roma Kisebbségi Önkormányzat Szolnokon alakul meg. Vagyis nem a szívének feltehetően oly kedves fővárosban. De miért bűn ez?

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon