Skip to main content

Fürj

Fürj: A helyzet fokozódik…

A tüdőbaj elég nagy baj, de nemcsak egészségügyi probléma!


Tavaly Budapest nyolcadik kerületében százöt TBC-s megbetegedést fedeztek fel a tüdőszűrések és egyéb vizsgálatok során. Ötvenketten voltak aktív fertőző állapotban. A megbetegedettek közül harminchét ember volt hajléktalan. Szintén tavaly, csak ebben a kerületben nyolcan haltak meg TBC-ben. Abban a betegségben, amely már jó ideje tökéletesen gyógyítható. Elvileg.

Vajon az egészségügyi rendszer hibáztatható emiatt? Aligha. Nálunk fejlettebb országokban nem kórházban, hanem erre a célra létrehozott otthonokban kezelik a rászorulókat.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon