Skip to main content

Gulyás J. Attila

Gulyás J. Attila: A mór nem távozik…

Beszélgetés Király Bélával


1990 tavaszán az ellenzéki pártok felkérésére vállaltam a képviselőjelöltséget, az SZDSZ-en és a Fideszen kívül az MDF kaposvári szervezete is támogatott és mellém álltak az akkori szocdemek is, valamint az Agrárszövetség és a Néppárt is rám szavazott. Független képviselőként foglaltam helyet a parlamentben, ám mivel akkor csak hatan voltunk a frakcióban, nem éreztem erőt ahhoz, hogy végrehajthassam terveimet. Mielőtt átültem, nem sokat kellett töprengenem, mert a szabad demokraták liberalizmusa és humanizmusa kiváltképpen vonzó volt számomra.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon