Skip to main content

(kl) [Kisbali László]

(kl) [Kisbali László]: Circus medius / Márványkőkorszak / Kékek, zöldek / Feltámadás, esetleg: élet


Aprókat tojott idén a nyuszi. Igaz, ezek amolyan Kinder-féle tojások: mielőtt lehámoznánk róluk a sztaniolpapírt és széttörnénk, nem tudhatjuk, mi bújik meg bennük: gladiátor, AWACS-repülőgép, nagy hazugság, piciny államtitkár vagy egyszerűen csak egy másik kis tojat.

Circus medius


Tétlenül azért nem teltek a napok. Egyrészt volt, aki mosómedvét lopott az ünnepekre az állatkertből. Ez pedig, mint Hrabal és Menzel uraktól tudjuk, igen jót tesz unalom ellen.(kl) [Kisbali László]: Bolsoj Tyeátr és Hollywood / Látványosság


Bolsoj Tyeátr és Hollywood


A múlt hét folyamán két, ám a maga nemében mégis páratlan folyamat tanúi lehettünk: előbb a Bolsoj Tyeátr a Kremlbe költözött, majd Hollywood vonult át Vancouverbe. A kettő között a különbség egymilliárd dollár. Hogy politika és színjáték között időnként vannak analógiák, sokan mondták már. Amint az sem titok, hogy a show-bizniszben nagy pénzek rejlenek. A múlt hét elején azonban valóban Bulgakov tollára illő jelenetek játszódtak le Moszkvában. A lapok előre sejthető tragédiát ígértek, világpolitikai tétekkel.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon