Skip to main content

(nwa) [Nagy W. András]

(nwa) [Nagy W. András]: „Ahogy lesz, úgy lesz…” / Gerenda a te szemedben… / Körkörös heccelődés / Nagy ország kis ambíciókkal / Vukovár


Ezt a rovatot eddig ketten szignálták. Egy ifjú hölgy és egy agg liberális, aki előszeretettel húzódik hölgyszoknyák fedezékébe. Sajnos egyikőjük – persze hogy nem a vén, akinek illene, hanem Évike, a fiatal – mostanában sokat gyengélkedik, betegeskedik. Úgyhogy egy ideig egyedül vagyok kénytelen írogatni.

„Ahogy lesz, úgy lesz…”

Ami azt illeti, a mostanában előtolakodó témák közelébe teljesen egészséges fiatal leánykákat sem szívesen engednék. Vérgőzös tanulságok, bűn, bűnhődés ügyében keressék inkább Dosztojevszkijt.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon