Skip to main content

Perecz László

Perecz László: A filozófusok és ellenségeik

Rémtörténeti adalékok

A Magyar Nemzet egyik január eleji lapszámának két okfejtése figyelemre méltóan egybecseng. Szerető Szabolcs vezércikke azon viccelődik, hogy annak idején talán igaza lehetett szegény Horn Gyulának: bizony, mégiscsak túl sok nálunk a filozófus. Nyíri Kristóf nyilatkozata pedig azon kesereg, hogy a filozófusszakma pillanatnyi állapotát tekintve kérdéses: lehetséges-e egyáltalán még innen talpra állni. A vélekedésekben az a legszörnyűbb, hogy valószínűleg mindkettőnek igaza van.

Perecz László: „Nemzeti kultúra”: nyitott vagy zárt?

Szontagh Gusztáv és Palágyi Menyhért a magyar „nemzeti filozófiáról”

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon