Skip to main content

Révész Szilárd

Révész Szilárd: Elvek vagy politikai érdekek?

Szociálliberális párt?
Vita a természetes szövetségesről


Bauer Tamás cikkével és Kovács András válaszcikkével vita bontakozott ki a Fidesz–SZDSZ-viszonyról a Beszélő lapjain. Mivel a kérdés már régóta foglalkoztat, hadd tegyem hozzá én is a magamét mint olyan valaki, aki a Fidesz tagja vagyok, de korábban soha nem tudtam volna elképzelni, hogy két kedvenc pártom ilyen csúnyán és ostobán összevesszen.

Bauer cikke, címének megfelelően, arról szól, hogy miért szenvedett vereséget az SZDSZ, s ezen a kérdésen belül vizsgálja a Fidesz szerepét.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon