Skip to main content

Szilas Zoltán

Szilas Zoltán: Pár csepp méz az őrült világból

Az emberhez méltatlan halál ellen tiltakozom. A nemtörődömség és a cinizmus szülte kórházi körülmények ellen. Feleségemet, Tímár Zsuzsát haldoklás-közeli állapotban kellett hazavinnem egy fővárosi kórház szakrendelőjéből, anélkül hogy orvos ránézett volna. Utóbb, amikor végre ágyat kapott, két napig vártunk a „sürgős” vérre, és négy nap elteltével vizsgálták meg először. Otthonról magával vitt fájdalomcsillapítót szedett nyolc napig, amikor is meghalt. Meg se próbálták enyhíteni kínjait. Orvos, ha szólt hozzá, abban sem volt köszönet.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon