Skip to main content

Harmadik Verzió Filmfesztivál

 

         VERZIÓ
3. Nemzetközi Emberi Jogi
Dokumentumfilm Fesztivál
Budapest
2006. november 8-12.
www.verzio.ceu.hu


HARMADIK VERZIO FILMFESZTIVÁL BUDAPESTEN
VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
2006. november 8-12.
A fesztivál védnökei: Jancsó Miklós filmrendező és a Magyar Helsinki Bizottság
Nyitóest: 2005. november 8. 18.00 óra, Toldi mozi
Köszöntőt mond (egyeztetés alatt): Soros György

A VERZIÓ DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁLRÓL
2006. novemberében 3. alkalommal rendezi Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválját az OSA Archivum. A 2004-es és 2005-ös siker bizonyította: van közönsége a míves, erőteljes, komoly társadalmi kérdéseket felvető dokumentumfilmnek. A Verzió3 célja, hogy a már meghódított közönségét megtartsa, illetve gazdag programjával további híveket szerezzen az emberi jogok ügyének és a dokumentumfilmnek.
A Verzio fesztivál nem versenyfesztivál. A Közönség díjat szavazataikkal a nézők osztják.
A fesztivál hivatalos nyelve a magyar és az angol. A filmek angol feliratosak, magyar hangalámondással vetítjük őket.
Belépő: 500-800 Ft. Verzio3 bérlet: 2500Ft., 3500Ft.

A FESZTIVÁL PROGRAMJA
Fő program: A fesztivál ízelítőt ad a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm–termésből. A budapesti közönség 40 merész hangvételű filmet láthat , rangos filmfesztiválokon nagy sikerrel vetítették többségüket.  Közülük 30 magyarországi premier! A filmek témái többek között: polgárháború, terrorizmus, menekültek, politikai elnyomás, idegengyűlölet, a nők és gyermekek jogai, homoszekszualitás, szegénység, éhínség, betegségek jogai, globalizáció.
A filmeket 5 tematikus blokkba soroljuk: Világfalu (Global Economy), Női hangon (Woman’s Voice), Folyamatos múlt (Past Continuous), Next (Generation Next), Csapdában (People Trapped).
Verzio Retrospektív: A spanyol polgárháború emlékezete címmel 10-12 híres-hírhedt, ám Magyarországon kevéssé ismert ’archív’ dokumentumfilmet vetít az Örökmozgó. A filmek a polgárháború kevéssé ismert vagy feledésbe merült eseményeit tárják fel vagy helyezik új megvilágításba a polgárháború 70. évfordulóján.
Részletes program: a www.verzio.ceu.hu honlapon, Verzio3 katalógus (megvásárolható a Toldi moziban), Verzio3 leporello (ingyenes műsorfüzet, ld. jobb szórakozóhelyeken, mozikban).

VERZIÓ MŰHELY – MŰVÉSZET ÉS DOKUMENTUMFILM
Az OSA és a CEU Pasts, Inc. egynapos nemzetközi műhelybeszélgetést tervez Művészet és dokumentumfilm címmel.  A műhelybeszélgetésnek a Centrális Galéria (Goldberger ház) ad helyet 2006. november 10-én. Meghívott vendégeink magyar és külföldi filmtörténészek, kutatók, dokumentumfilmesek, történészek.

VERZIÓ VENDÉGEK
Minden filmvetítést beszélgetés követ. A vetítések után vendégeink a filmrendezők – 2006-ban 10-15 filmrendező részvételére számítunk –, valamint a témát és helyszínt jól ismerő jogászok, történészek, szociológusok, emberi jogi civil szervezetek tagjai.

DIÁK VERZIÓ – VETÍTÉS KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
A siker bizonyítja: van igény a dokumentumfilm vetítésekhez kapcsolódó, toleranciát és elfogadást, a szabad véleményformálást elősegítő és bátorító, a képi információ elemzését és értelmezését fejlesztő alternatív tanórákra, a délelőtti diákmozira.
Elsősorban a budapesti középiskolásokat és tanáraikat várjuk délelőtti filmvetítéseinkre alternatív történelem, irodalom, osztályfőnöki és vizuális kultúra, médiaismeret órákat ajánlva. Minden egyes vetítést beszélgetés, elemzés követ gyakorlott filmes tanárok, történészek, újságírók közreműködésével. 

FESZTIVÁL HELYSZÍNEK
A filmfesztivál központja a Toldi mozi (Budapest V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.), a Verzió Retrospektív helyszíne az Örökmozgó Filmszínház (Budapest VII., Erzsébet krt. 39.). A Diák Verzio és a workshop helyszíne az OSA Archivum és a Centrális Galéria (Budapest V., Arany János utca 32.).


VERZIO DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL
1051 Budapest, Arany János utca 32.
tel.: (+36 1) 327 3250 fax: (+36 1 ) 327 3260
e-mail: verzio [at] ceu [dot] hu
web site: www.verzio.ceu.hu

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon