Skip to main content

II. Budapest Cigány Fesztivál

 

M E G H Í V Ó

II. Budapest Cigány Fesztivál

2006. május 27.-2006. június 17.

Milyen gondolat vezette a Fővárosi Cigány Önkormányzatot a II. Budapest Cigány Fesztivál programjának kialakításakor?

Alapvetően az, hogy látni és láttatni szeretnénk a cigányságot minél több helyzetben.

A kultúra, a művészetek, a tudomány, a közösségi együttlétek terén mindig gazdagnak, tevékenynek, büszkének és sikeresnek éreztük magunkat.

Van kit, van mit, van miből, van kinek és van miért bemutatni.

A II. Budapest Cigány Fesztivál programja gazdag és változatos, szokatlan és újszerű. A cigány nép vitalitását és életszeretetét jól tükrözi, hogy a kultúráját, művészetét, tehetségét jószívűen, jókedvűen, vonzóan és nyitottan mutatja be akkor is, ha számtalan más területen a sors most nem hordozza tenyerén a cigányokat.

Nekünk, cigányoknak is újra kell tanulni közös ünnepeink méltóságteljes megélését. Egy új minőségű kollektív tudás és közös érzelmi állapot elsajátítása, átélése egyaránt fontos a magunk és a környező világ számára is.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat nevében, képviselőtársaim - Csóka János, Lakatos László, Csík Tamás, Páva János, Horváth Aladár, Lakatos Klára és Daróczi Károly - nevében, a Cigány Házban dolgozó valamennyi munkatársam, a Roma Parlament és az Amaro Drom nevében szeretettel meghívom a II. Budapest Cigány Fesztivál valamennyi eseményére.

Zsigó Jenő
elnök
Fővárosi Cigány Önkormányzat

A II. BUDAPEST CIGÁNY FESZTIVÁL PROGRAMJA

2006. május 27., 19 óra
Ösztöndíjas Roma Fiatalok XVIII. Művészeti Gálája
Thália Színház ● VI. Nagymező u. 22-24.

Május 27-én a Thália Színházban láttatni szeretnénk a fiatal budapesti generáció tehetségeit. Ők a jövő. Ők fogják meghatározni a következő évtizedekben a roma kultúrát, művészetet, a közéletet. Ők a Fővárosi Cigány Ház ösztöndíjasai. Ők a mi sztárjaink. Ők az Ösztöndíjas Roma Fiatalok XVIII. Művészeti Gálája főszereplői. Látni és hallani kell őket. Megtapsolni, megéljenezni, képzeletben egy kicsit a vállunkra venni őket, hogy legyen erejük végigmenni azon az úton, amelyen a maguk jövőjét, karrierjét keresik. Tapsunk, lelkesedésünk, örömünk velük marad. Mi pedig büszkék lehetünk rájuk.

2006. május 30., 19 óra
Lási rátyi muri gázsi! / Jó éjszakát Kedvesem! - roma folklórest
Fellépők: Khamorro táncegyüttes, Balogh Kálmán és együttese, Ando Drom, Emigrante (Franciaország)
Almássy téri Szabadidőközpont ● VII., Almássy tér 6.

A nemzetközi hírnevű hazai résztvevőket nem kell bemutatni a közönségnek. A szabolcs-szatmári cigánytánc és -zene egyvelegét bemutató Khamorro együttes, a hangszeres virtuozitás felső fokán izzó Cimbalom Band Balogh Kálmán vezetésével, az énekközpontú Ando Drom és a nemzetközi felállású Emigrante egy zenei nyelvű beszéde Erika Serre francia énekesnőnek köszönhetően különleges élményt ígér.
Az Emigrante énekesnője magyar-cigány származású francia művész, a tangóharmonikás moldvai, a hegedűs román, a gitáros Szicíliából való. Ilyen felállásban csak nagyon új és eredeti zenét játszhat és játszik is a zenekar. Lemezük ősszel jelenik meg, sokan várják.
Erika Serre különleges, rendkívüli hangadottságú énekesnő, hangjával bármilyen zenét átszínez, átlényegít, meghatároz. Zenésztársai karakteres zenészegyéniségek. A romániai Szerjozsa hegedűjátékában a folklór zene bársonyos közelsége és anyanyelvi szintű interpretációja a meghatározó. A moldáv tangóharmonikás Viktor játéka a művelt muzikalitás, kifinomultság, a zenei alázattal átfűtött virtuozitás, míg a sziciliai Sergio gitározására a mérhetetlen dinamizmus, a lendület, a tűz a legjellemzőbb. Közben együtt romantikusak, álmodozók, száguldók és lebegők. Nagyon együtt vannak. Erika Serre nagyon fiatal. Egészen ritka, hogy egy énekesnő ilyen fiatalon eljusson a stílusteremtő zenéig és a kizárólag rá jellemző előadásmódig.

2006. június1., 11 óra
“Töviről hegyire” - beszélgessünk végre!
MTA Székház ● V., Roosevelt tér 9.,   III. em./ Tanácskozóterem

Moderátor: Kállai Ernő jogász, Az MTA Etnikai-nemzeti KisebbségKutató Intézet munkatársa
Előadók: Dupcsik Csaba, Neményi Mária, Szalai Júlia szociológusok- az MTA Szociológiai Kutatóintéz munkatársai; Kállai Ernő kisebbségkutató;
Majtényi Balázs jogász, az MTA Jogtudományi Intézet munkatársa;
Daróczi Ágnes, a Magyar Művelődési Intézet főmunkatársa; Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke; Zsigó Jenő szociológus, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke és az Amaro Drom roma lap felelős kiadója 

Június 1-jén a Fővárosi Cigány Önkormányzat és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke sajtótájékoztatót tart az MTA és az Amaro Drom hamarosan megjelenő közös lapszámának különleges tartalmáról és az együttműködés hátteréről. Ezt követően egy szokatlanul merész tudományos tanácskozásra kerül sor, amelyen az MTA kutatóintézeteiben dolgozó társadalomtudósok és a roma értelmiség képviselői felváltva tartanak egymással is vitázó-elemző, és kivételesen a szubjektív kutatói véleményeknek is helyt adó előadásokat.
Reményeink szerint az utóbbi évek legizgalmasabb előadásait hallhatjuk. Valamennyi előadó egyetért abban, hogy a rendszerváltás után 16 évvel számtalan várakozás, illúzióvesztés és még több kutatói tapasztalat birtokában másról és másképp kell beszélni a cigányok kapcsán, mint eddig. Paradigmaváltás? Új felismerések? Elhallgatott kérdések? A megnevezés dilemmái? Örvényben?
A tudomány szókimondó tudományként új magvakat vet.

2006. június 1.-július 1.
Szem előtt – Illegalitásban
V. Kálvin tér
Budapest Roma Színei II. - Kiállítás a Fővárosi Cigány Ház Képtára I. képzőművészeti CD-ROM anyagából a Kálvin téri metróaluljáróban

Láttatni szeretnénk magunkat, és fogjuk is. Júniusban a Kálvin téri metróban a Fővárosi Cigány Ház képzőművészeti közgyűjteményéből válogatott gyönyörű alkotásokat helyezünk el. Mozgólépcsős kiállítást tartunk. A hegy megy Mohamedhez, a kiállítás megy a közönségéhez, a művészet megy a maga útján. A többi az alkotók, a képek és a kíváncsi, befogadó közönség magánügye.
Izgalmas utazás lesz.

2006. június 1. 19 óra
Schwajda György: Himnusz
A Duende Színházi Társulás előadása

Roma Parlament Harlem Színpad ● VIII., Tavaszmező u. 6.
Rendező: Jónás Judit
Főszereplők: Jónás Judit Domján Edit-díjas színművész, Werner József

Mindenki tudja, még a cigányok is, hogy őket évtizedeken keresztül áldozatosan felemelték, beillesztették, segítették. Ezért tartanak ott, ahol tartanak. Na, ezért kell megnézni Schwajda darabját. Ezért kell megnézni Jónás Judit és Werner József színészi munkáját. Ezért kell időnként megrázkódni, kiizzadni, nevetni-sírni, félni, lázadni. És amikor “leesik a tantusz”, időben elkapni. Nehogy megzavarja a különlegesen feszes előadás vészjósló, ihletett csendjeit.
A tantuszt tegyük el. Új felismerések kulcsa lesz. Ha néha majd kézbe vesszük, közelebb kerülünk a valósághoz.

2006. június 5. 18 óra
“Csak egy szög”
Nemzeti Színház ● IX. Bajor Gizi park 1.
A Kaposvári Csiky Gergely Színház vendégelőadása Budapest roma lakosságának.
A romák történelme Krisztustól napjainkig a nemzet színházában.

Látni akarunk. Hogyan látnak bennünket a magyar írók, költők, zenészek, dramaturgok, színészek. Mit látnak, mit értenek ők a cigányok sorsából Krisztus korától a náci haláltáborokon keresztül napjainkig.
A budapesti cigányok közül úgy hatszázan birtokba veszik a Nemzeti Színházat, és megnézik magukat, meg benne a “magyarokat”. Tekintsük úgy, hogy másodszor kerül sor a megnyitóra. Roma közösségek, roma művészek, “közéletiek”, ösztöndíjasok, roma katonák, rendőrök, szociális-jogvédő irodánk ügyfelei, kilakoltatottak vagy azzal fenyegetettek jönnek színházba velünk, talán néhány fejes is, ha kalandra vágyik.
Hosszan tartó beszélgetést jósolok június 5-én este 10 óra után, amikor hatszáz roma kijön a Nemzeti Színházból. Végignéz a Dunán. Látja a kivilágított város szépségét. Nem látja, de tudja, hogy a kanyar után ott van az Országgyűlés épülete. A Parlament. Tudja, hogy most készül a kormányprogram. Benne a roma program is. Ettől kijózanodik. A művészet mámora okozta könnyed lebegés súlyossá válik. Csak most kezd el igazán gondolkodni. Megérti, hogy a darab nem ért véget. Nagyon jó színház, nagyon jó darab. Biztosan ezt akarták. Mi is.

2006. június 7. 14 óra
Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró és Dobhasú
Roma Parlament Harlem Színpad ● VIII., Tavaszmező u. 6.
A Duende Színházi Társulás zenés mesejátéka gyerekeknek
Rendező: Jónás Judit

A gyerekek már felfedezték ezt a színházat, ezt a darabot. Imádják. Értik. Részt vesznek benne. Annyian jönnek, hogy el sem férnek a Harlem Színpad 120 férőhelyén. Hát állnak, ülnek a földön, csak ott legyenek. Ezért a felnőttekről már szó sem lehet. Pedig az lenne az igazi, ha valahol a gyerekek mellett jutna hely mindig 30-40 fenőttnek is. Csak felnőtteknek nem lehet eljátszani ezt a darabot. Elrontanák. De a gyerekekkel együtt meg kellene nézniük, és az eredendő élményért cserébe valahol, valakiknek jó sokat kellene hogy fizessenek. Szeretetből, megértésből, türelemből nyomott fizetőeszközökkel. Elintézhetjük. Ha van jelentkező.

2006. június 7., 16.30 
A Fővárosi Cigány Ház Képtára I. CD-ROM sajtó- és szakmai bemutatója
Ernst Múzeum ● VI., Nagymező u. 8.

A Cigány Ház Közgyűjteményéből - Európa legnagyobb cigány képzőművészeti közgyűjteménye - válogatott virtuális galéria magyar – cigány - angol nyelven
A CD-Romot bemutatja: György Péter esztéta, Junghaus Tímea művészettörténész
Kiadó: Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház

A Cigány Ház egyik büszkesége ez a kiadvány. Ötszáz alkotást mutat be hatvan alkotótól. Ott lenni a cigány képzőművészet megszületésénél nem mindennapi élmény azok számára, akik megtekintik a válogatást. Még három CD vár megjelenésre. Amikor mind a négy egyben lesz, több mint száz alkotó kétezer művét tartalmazza majd. Ünnep ez számunkra. Ünnep az alkotóknak és ünnep szerte a világban. Akadálytalanul, eddig soha nem látott minőségben és mennyiségben láthatják bárhol a világon a magyarországi cigány alkotók művészetét.

2006. június 8.,  17 óra
O ćorro Rom taj o Borzo – kétnyelvű mesekönyv és CD-bemutató
Spinoza Ház koncert- és színháztereme ● VII., Dob u. 15.
A meséket gyűjtötte és szerkesztette: Rézműves Melinda néprajzkutató, a Cigány Ház igazgatóhelyettese
Kiadó: Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház

Másik büszkesége a Cigány Háznak ez a kiadványpáros, ami Rézműves Melinda gyűjtő- és szerkesztői munkáját dicséri. Tőle megszokott a rendkívüli igényesség, amelyen átsüt a cigány anyanyelv féltő szeretete, gondoskodó védelme és gyarapítása. A cigány kultúra, hagyomány, folklór és nyelv ünnepének meghitt pillanatát éli át, aki eljön a bemutatóra. Ott lesz velünk néhány adatközlő. Mesélni is fognak. Úgy, ahogyan csak ők tudnak.

2006. június 8. 19 óra
Ando Drom: Muro Nav lemezbemutató-koncert
Spinoza Ház koncert- és színháztereme ● VII., Dob u. 15.

A könyvbemutatót követően az Ando Drom ad koncertet nemrég megjelent Muro Nav című, és az év végén megjelenő új albuma anyagából válogatva.

2006. június 9., 17 óra
Orsós Teréz festőművész retrospektív kiállítása
Roma Parlament, Balázs János Galéria ●  VIII. Tavaszmező u. 6.
A kiállítás 2006. szeptember 8-ig látogatható

Jó néhány legendás alkotó van a cigány festők között. Orsós Teréz minden kétséget kizáróan közéjük tartozik. A kiemelkedő tehetség a szüntelen megújulás az eredetiség és őszinteség védjegyével Orsós Teréz egész alkotói pályájának meghatározója. Ismerik őt szerte a világban. Itthon pedig ő ismeri a nélkülözés, a nyomor stációit, az elismerés hiányát, a vissza- visszatérő kilátástalanságot és az újrakezdések, megújulások ihlető örömét. Orsós Terivel és képeivel találkozni kell. Ne hiányozzon senki, aki fontos lehet neki. Jelige: Szeretet, Művészet.

2006. június 13. 20 óra
II. Budapest Jazz Jamboree
A38 állóhajó ●  Bp. Petőfi-híd budai hídfő
Házigazda: Oláh Kálmán Liszt-díjas zongoraművész
Fellépők: Trio Midnight, Balázs József Trió, Szőke Nikolette & Jazzclusive, Szakcs Jr. Trió, Szakcsi Lakatos Béla – New Gipsy Jazz, Pecek Laktos trió
Vendég: A Magyar Rádió Jazzhegedű-versenyének I. helyezettje

Belépő: 1.000 Ft

Alig néhány évtizede, hogy muzsikus cigány családok gyermekei nyilvánvaló zenei tehetséggel úgy döntöttek, nem követik őseik zenei útját a cigány zenekarokban, kávéházakban és kaszinókban. Többre, másra vágytak. Amerikai jazzt kezdtek el játszani. Ma már ez olyan természetes, mint a természeti jelenségek. Természetes, hogy Oláh Cumo Árpi (Tzumo) a világ legjobb jazziskoláit járja végig. A legnagyobb zenészek, tanárok hívják tanítványuknak. Természetes Szőke Niki nemzetközi sikere, a New York-i jazz világtalálkozón adott önálló koncertje. Természetes a Szakcsi-család különleges zenei tehetsége. Balogh Csibe Jenő a magyar Oscar Peterson volt már a 70-es években. A komolyzene felé is megtörténik, a váltás Dráfi Kálmánnal és Kathy Horváth Lajossal, a fiatal generációból ifj. Farkas Nándorral, ifj. Kathy Horváth Lajossal, és a zongoraművész diplomakoncertjét a napokban tartó Horváth Barbarával. Szóval ez a néhány évtized…
Bennünket persze most az a néhány óra izgat, amit az A38 Hajón a zenészek társaságában töltünk. Ezek a zenészek lazák, jó velük beszélgetni. De a legjobb akkor lenni a társaságukban, amikor zenélnek. Akkor megnőnek, sugároznak, széles sávban kommunikálnak, sokszor meghaladnak bennünket. Akkor igazán érdekesek, amikor játszanak. Van okunk érdeklődni. Több generáció is együtt lesz a színpadon, és amikor igazán rázni kezdenek, figyeljünk arra, nehogy elszabaduljon az A38-as hajó. Találkozás az A38 hajón este 8-kor.

2006. június 17.
Roma Juniális – az elmaradt Romajális
Egész nap zene, mulatság, tánc!

Orczy-kert ● VIII. ker Orczy út 1.

Az Orczy-kerti Roma FIESTA legenda. Azzá teszi évek óta húszezer fős közönsége, a fellépő 120 zenész, együttes, táncos. A ROMAjális és az augusztus 20-i Roma Fesztivál a szeretett ünnepe a budapesti cigányoknak. Tisztasága, egyszerűsége átlátható, átélhető, ezért saját. Mindkét ünnep a romák személyes ünnepe. Büszkék rá, várják és “megcsinálják” újra és újra. A zenészek pedig előre lefoglalják a helyüket a színpadi programban, hogy találkozzanak Orczy-kerti közönségükkel. Június 17-én déli 12 órától éjfélig az Orczy-kert a budapesti romáké. Főszereplő a zene, a jókedv, a mosoly, a tánc. Egy kézfogásra, egy jó beszélgetésre, hideg sörre, sok-sok szép zenére mindenkinek ki kell jönni, mert az eső elmosta ROMAjálist tarjuk meg 17-én. A legjobb persze, ha mindkettőt megtartjuk. Igaz, így egy sörrel több lesz.
Lássuk egymást. Hozzatok el egy-egy embert a nagy pártokból, akkor nem csak nálunk lesz béke, náluk is.

A programok a jazz jamboree kivételével ingyenesek.
 

Együttműködő partnerek:
Magyarországi Roma Parlament
Fővárosi Cigány Ház – Romano Kher
Amaro Drom Alapítvány
Magyar Tudományos Akadémia

Médiatámogatók:
Amaro Drom roma lap  - www.amarodrom.hu
Ando Drom Alapítvány - www.andodrom.hu
C-Press Hírügynökség  www.c-press.hu
Fővárosi Cigány Ház -www.romanokher.hu
Magyar Narancs 
Rádió ©
Romapage – www.romapage.hu
ROMnet - www.romnet.hu

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon