Skip to main content

Konkrétum és Költészet éjszakája az OSA Archivumban

 

KONKRÉTUM
Hübler János és Kerezsi Nemere kiállítása az OSA Archivumban
megnyitja: Nádasdy Ádám költő
2008. június 4-én este 6 órakor

Az installáció a Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája növendékeinek
(mester: Jovánovics György), Hübler Jánosnak és Kerezsi Nemerének az
alkotása, melynek alapanyaga két köbméter beton és a Szabad Európa Rádió kutató-intézetéből aktualitását vesztett, a nagyközönség által kiválogatott és hátrahagyott 18 köbméter könyv. A művet az alkotók Rácz Márta közreműködésével valósították meg. A könyvek, tartalmuktól függetlenül, egy betonaljzat részévé válnak, melyben az élükkel felfelé rakott kötetek eltérő méretükből fakadóan változatos szintkülönbségű formákat hoznak létre. Az így létrejött, betonba kötött struktúra mint járófelület nem képez végleges formát, hiszen a látogatók tovább formálják a felületet az azon való lépegetéssel. Az installáció egyszerre szól az örök, bebetonozott tudásról és a porladó információról, a múlt halhatatlanságáról és széteséséről, egyúttal alkalmat kínál a könyv mibenlétéhez kapcsolódó reflexióhoz.

A kiállítás ideje alatt (június 4-7.) további rendezvényekre várjuk az érdeklődőket. A versek barátait két Költészet éjszakáján látjuk vendégül, amelyeken kortárs magyar költők vonulnak föl, Szilágyi Lenke képeivel vagy önmaguk fényében. Lesz még könyvbemutató, beszélgetés, illetve felolvasás új művekből magyar és angol nyelven.

június 4-én este 8-kor:
A Költészet éjszakája
Házigazda: Mink András

A meghívott költők:
Babiczky Tibor, Borbély Szilárd, Csengery Kristóf, Erdős Virág, G. István László, Györe Balázs, Győrffy Ákos, Halasi Zoltán, Imreh András, Jász Attila, Jónás Tamás, Kántor Péter, Kukorelly Endre, Mesterházi Mónika, Mestyán Ádám, Pallag Zoltán, Sajó László, Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Térey János, Varga Mátyás

június 5-én este 6-kor:

Parti Nagy Lajos és Nádori Lídia beszélgetnek Magos György íróval, akinek Gramofon című regényét a Magvető Kiadó jelenteti meg az Ünnepi Könyvhétre.

június 5., este 8-kor:
A Költészet éjszakája
Házigazda: Mink András

A meghívott költők:
Dunajcsik Mátyás, Ferencz Győző, Géher István, Gerevich András, Kemény István, Király Levente, Krusovszky Dénes, Lackfi János, Lator László, Lázár Júlia, Magyar László András, Nádasdy Ádám, Rácz Péter, Solymosi Bálint, Szijj Ferenc, Szilágyi Ákos, Takács Zsuzsa, Vajda Gergely Balázs, Várady Szabolcs

Június 6-án este 6-kor:

Bob Dent amatőr történész, útikönyvíró és újságíró olvas fel angolul Magyarország kívülről, belülről (Európa Könyvkiadó) című új könyvéből.

június 7-én délután fél négykor:

Tabajdi Gábor és Ungváry Krisztián tartanak felolvasást Elhallgatott múlt. A pártállam és a belügy. A politikai rendőrség működése Magyarországon 1956-1990 (Corvina Kiadó) című könyvükből.
Szemelvények: az államvédelem és a luxusbordély.

OSA Archivum (www.osaarchivum.org),
Centrális Galéria, V. Budapest, Arany János u. 32.

Nyitvatartás:
június 4, este 6-kor megnyitó
június 5–6-án de. 10-től este 10-ig
június 7-én de. 10-től este 6-ig.

A belépés ingyenes.

További információ:
Ábrahám Nóra
abrahamn [at] ceu [dot] hu
06-30-271-2709, 327-3250

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon