Skip to main content

Adam Grzesiak

Adam Grzesiak: Egy szabad nyomdász elbeszélései

Wieslawa Grochola egykori lengyel ellenzéki író és publicista néhány évvel ezelőtt hosszú beszélgetést készített volt ellenzéki harcostársával, Adam Grzesiak nyomdásszal. A visszaemlékezés Volt egyszer egy mulatságos TÖRTÉNET, avagy hogyan nem robbantottam ki a harmadik világháborút címmel második díjat nyert a Lengyel Újságírók Szövetségének „Szabad Szó" pályázatán 2001-ben. A Karta varsói folyóirat akkoriban részleteket közölt a visszaemlékezésből. Ennek szerkesztett változatát adjuk most közre. A teljes kézirat a Karta Központ Ellenállási Archívumának gyűjteményében található, Varsóban.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon