Skip to main content

(B. B.) [Bíró Béla]

(B. B.) [Bíró Béla]: „Egy évek óta tartó sorozat része…”


Bizottságunk csak tájékozódni mehetett Hadrévre. Az emberek elmondták a benyomásaikat, a kollégáim mondattöredékeket jegyezgettek. Végül olyan jelentés készült, amelyet akkor is megcsinálhattunk volna, ha el se utazunk Bukarestből. Egy prekoncepcióhoz gyűjtöttünk illusztrációs anyagot. Eszerint abban, ami történt, nem játszottak szerepet az etnikai tényezők. Kollégáim azt írták a „többségiek” (azaz a faluban élő románok és magyarok) javára, hogy akadtak cigányok, akiket megkíméltek. A lincselésnek e logika szerint akkor lett volna etnikai jellege, ha az utolsó cigányt is agyonverik.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon