Skip to main content

B. P. [Juhász Pál–Magyar Bálint]

B. P. [Juhász Pál–Magyar Bálint]: A kereskedelemről és a zöldségpiacról


Az utóbbi hónapokban megsokasodtak a rendőrségi akciók az alkatrész- és építőanyag-kereskedők ellen, s keményebbé vált a hatósági magatartás a zöldségpiacokon is. A hivatalos fellépést a vásárlók felháborodása morálisan szentesíti. A kereskedelmi manipulációk ugyanis rákényszerítették a vásárlókat, hogy csak jelentős utánajárással és felárral, vesztegetésekkel, csúszópénzzel jussanak hozzá a keresett javakhoz. De vajon a kívánt eredményre vezet-e az esetek nagyobb részében egyébként jogos büntetés?

Nézzük például, mi történik az építőanyag-piacon.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon