Skip to main content

Bedő Iván

Bedő Iván: Német Szövetségi Köztársaság

Tartományi tévé – közjogi önállóság
TV-felügyelet – nálunk és más nemzeteknél


A nagy propagandaadók helyébe a háború után az angolszász megszállók ajándékozták Németország nyugati felének azt a rádiózást, amely a televíziókkal kiegészülve azóta is működik az NSZK-ban. A britek és az amerikaiak nemcsak saját rádiózásuk erényeit igyekeztek átültetni, hanem hibáiktól is igyekeztek megóvni a német közönséget.

A két fő szempont az volt, hogy megkíméljék a hallgatókat a hatalmon lévő párt egyoldalú politikai befolyásától, ugyanakkor ne tegyenek engedményeket az üzleti és reklámszempontoknak sem.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon