Skip to main content

Bujdosó Kálmán [Dezső László]

Bujdosó Kálmán [Dezső László]: Skriblerinas voltam Magyarországon

Vidéki olvasónk beszámolója újságírótanonc-éveiről


1975-ben kerültem egyik megyei lapunk szerkesztőségébe újságíró-gyakornokként, havi 1800 Ft kezdő fizetéssel. Előzőleg néhány hónapig tudósításokat írtam a lapnak, így figyeltek fel rám. Mint később kiderült, kivételes szerencsém volt: éppen megüresedett egy státus a lapnál, és hirtelenjében nem akadt némi íráskészséggel is rendelkező protekciós, így esett rám a főszerkesztő választása. Az enyémhez hasonló munkaerő-felvétel viszonylag ritkán fordul elő a megyei újságoknál.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon