Skip to main content

Skriblerinas voltam Magyarországon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Vidéki olvasónk beszámolója újságírótanonc-éveiről


1975-ben kerültem egyik megyei lapunk szerkesztőségébe újságíró-gyakornokként, havi 1800 Ft kezdő fizetéssel. Előzőleg néhány hónapig tudósításokat írtam a lapnak, így figyeltek fel rám. Mint később kiderült, kivételes szerencsém volt: éppen megüresedett egy státus a lapnál, és hirtelenjében nem akadt némi íráskészséggel is rendelkező protekciós, így esett rám a főszerkesztő választása. Az enyémhez hasonló munkaerő-felvétel viszonylag ritkán fordul elő a megyei újságoknál. Az általános gyakorlat szerint többéves külsőzgetés, feddhetetlen világnézet és szocialista összeköttetés híján szó sem lehet gyors karrierről, sőt, még felvételről sem.

Már a szerkesztőségben eltöltött első nap is érdekes meglepetésekkel szolgált: a kulturális rovat vezetője például azzal fogadott, hogy felesleges „humoros” anyagokat írnom, a „színeseket” úgyis megküldi a Központi Sajtószolgálat. A belpolitikai rovat vezetője viszont megnyugtatott, hogy „a világ legdemokratikusabb sajtójának” lettem a munkatársa, mert nálunk nem létezik „a cenzúra átkos burzsoá intézménye”. A főszerkesztőnek is volt néhány kedves szava: „Ez egy igen fontos, felelősségteljes szakma. Számíthat infarktusra, gyomorfekélyre, elvonókúrára; a korai elhalálozás szempontjából – hivatalos statisztikák szerint – csak a színészek veszik fel velünk a versenyt. De azért ne keseredjen el!”

Másnap annak rendje és módja szerint bemutattak a megyei tanács és a pártbizottság vezetőinek, mint ambiciózus, politikailag megbízható új kollégát. A belpolitikai rovatba osztottak be, az ötvennyolc éves, tapasztalt pártmunkás, B. felügyelete alá. Három kiemelkedően fontos területet kaptam: a Népfrontot, az MHSZ-t és a Nőszövetséget. Rovatvezetőm roppant precíz, akkurátus ember hírében állt, de gyakran megmutatta közvetlen, emberi oldalát is. Nyáron például rövidnadrágban járt be a szerkesztőségbe, kerékpáron, és mindenkivel tréfálkozott, mindenkit „elvtárskám”-nak becézett. Kedvenc jelszava: „ín médiás rés, ahogy a latinok mondják – azaz, elvtárskám, vágjunk a dolgok közepibe.” A horatiusi elv jegyében B. célratörő fogalmazást követelt. Cikkeiben maga is kerülte a körülményeskedést: ha munkásportrét írt, nyomban a kitüntetésekkel kezdte, és a termelési eredményekkel folytatta – hőse egyénisége, élete nem tartozott a dolgok közepibe.

Rovatvezetőnk természetesen nemcsak beosztottjai stílusára ügyelt gondosan, hanem a témaválasztásaikra is. A hét elején le kellett adni a heti munkatervet, s ő ezek alapján adott eligazítást. Egyik reggel például így szólt hozzám: „Elvtárskám, bár még csak február eleje van, de okulva a tavalyi szomorú tapasztalatokon, idén – felsőbb utasításra – már most megkezdjük a nemzetközi nőnap tervszerű tudati előkészítését; természetesen indirekt módszerekkel!” Az előkészítés javarészt– mint, jó megjelenésű, fiatal kollégára” – rám hárult; többek között egy gépkocsivezető oktatónőt kellett bemutatnom színesen, élményszerűen és lebilincselően. Megírtam a cikket, s blikkfangos címet kanyarítottam fölé: Hölgyek a volán mögött... B. szigorúan csóválta a fejét: „Ejnye, elvtárskám, ejnye! Hát nem tudja, kiket neveztek hölgyeknek az ántivilágban?! Azokat a bizonyos utcasarki... nem mondom, kicsodákat.” Másnap olvashattam a cikkemet B. átigazításában, ezzel a célratörő címmel: Nők – új feladatkörben.

B. nem szerette, ha tudtán kívül más rovatoknak cikkét adtam le. Kulturális jellegű próbálkozásaimat különösen nehezményezte. „Elvtárskám, már megint partizánkodik” – csóválgatta a fejét egy-egy cikkem olvastán. – „Jegyezze meg: a kultúra csak felépítmény, másodlagos jellegű!” Egy alkalommal – az ügyeletes olvasószerkesztő segítségével – sikerült egy rosszkedvű glosszát becsempésznem a lapba. Tréfás kedvű ifjakat bíráltam meg, akik bicskával-pengével felszabdalták egy mozi hátsó sorának üléseit. Másnap – épp kiküldetésben voltam – rovatvezetőm egész nap fel s alá járkált szerkesztőségi szobájában, egymás után itta a duplákat, és mindenkinek bepanaszolt: „Ez a nyálas szájú svihák! Visszaél a jóindulatommal! Hogy merészel tapasztalatok híján bírálgatni?! Nincs elég rendes ember a megyében? Mit kell neki ilyen huligán gazemberekről írni? És még a lelkükért aggódik!!”

A szerkesztőség légkörét az állandó idegeskedés, kapkodás, rossz közérzet jellemezte. Mindenki tartott mindenkitől, mindenki irígykedett a másik cikkére. Nem morális és hiúsági okokból, hanem anyagiakból. A normán felül írt cikkért jutalék jár. Manapság a kezdő zsurnaliszta helyzete azért is nehéz, mert a sajtóban is megjelent a „piacképesség” fogalma, a konkurenciaharc. S hogy melyik újságíró „piacképes”? Aki mesterien tud lavírozni a féligazságok és az igazság között. Egy pályakezdő újságíró – bármennyire stabilnak látszik is a helyzete – sohasem lehet biztos benne, hogy akár csak félig kimondott igazságaiért, csípős glosszáiért, társadalmi riportjaiért felfelé buktatás lesz-e a fizetség, vagy több hónapos szilencium, esetleg elbocsátás.

Főszerkesztőnk annyira féltette főnöki székét, hogy a legmindennapibb, a központi lapokban ezerszer kipellengérezett visszásságok megírásáért sem vállalta a felelősséget. Kizárólag a főmunkatársak, a törzsgárdatagok, a lap tekintélyes „bizalmi” szerzői írhattak a helyi játékbolt mackókészletének hiányosságairól, a köztisztasági vállalat gondatlanságáról vagy – urambocsá' –egy kiskirálykodó téeszelnök visszaéléseiről. Előfordult, nem is egyszer, hogy csípős glosszámat a főszerkesztő dörgedelmes szavakkal utasította vissza, majd néhány nap múlva maga kapta tollvégre a visszás jelenséget – miután központi napilapjaink valamelyike is foglalkozott a témával, s ezzel irányt mutatott nekünk is.

Kicsit elegem lett a lapból, és jelentkeztem a főiskola magyar-történelem szakára; föl is vettek. A főszerkesztő ünnepélyesen megígérte, hogy tanulmányaim elvégeztével visszavesz a laphoz, talán még a fizetésemet is emelni tudja. Az iskolából is szorgalmasan küldözgettem tudósításaimat, interjúimat. Meglepetésemre többször közölték bátor írásaimat (koszos az utca, nincs elég maci a játékboltban, már megint nem lehet zsebrádióelemet kapni...), mint amikor a lap belső munkatársa voltam. Sokat jelentett, hogy megszabadultam B. atyai felügyelete alól, no meg egy régebbi munkatárs többet megengedhet magának, mint más, pláne, ha főiskolára jár.

A főiskola igazgatójával viszont hamarosan meggyűlt a bajom. Egy visszás kollégiumi intézkedést figuráztam ki. Néhány héttel később fegyelmi eljárást indítottak ellenem. Természetesen nem a cikk miatt, hanem azért, mert testnevelésórán nem másztam fel a kötélre. Ettől kezdve ahány csípős glossza, éles karcolat – annyi fegyelmi megrovás, utóvizsga. Időközben a régi főszerkesztő nyugdíjba vonult, az új főszerkesztő a kulturális rovat egykori vezetője lett, aki jól ismert, támogatott és biztatott. Megörültem hát a kinevezésének, bár hallottam, hogy tudatosan és gondosan építgette karrierjét. Voltaképpen nem csoda, hogy az olyan „lázongó szellemű” emberekre, mint amilyen szerinte én is vagyok, nem volt szüksége. Elvégeztem a főiskolát, ám az új főszerkesztő – helyettem – három tapasztalatlanabb, fiatalabb és rutintalanabb gyakornokot vett föl. Levélben reklamáltam. Válasz helyett, hét hónap múlva, egy „olvasói” kritikát kaptam egy régebben megjelent cikkemre, a főszerkesztő kommentárjával: a „levélíró” – mint kiderült, a lap munkatársa – cikkem sajtóhibáit, kisebb tárgyi tévedéseit parodizálta. A levél aláírója, egy hat elemit végzet bányászasszony az önkéntes tűzoltói állást javasolja nekem – mint egykoron szerkesztőkollégám is. Megértettem az üzenetet: emberi és politikai megbízhatatlanságom alkalmatlanná tesz arra, hogy visszavegyenek a laphoz...


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon