Skip to main content

Gyenes Zsigmond

Gyenes Zsigmond: Rendezzék viszonyukat…

Vannak kiutak?


A vita a Beszélőben egészséges gondolkodásmódra vall. Nem fog ártani az SZDSZ-nek a nyílt színi önboncolgatás, sőt megerősítheti a kívülről szemlélőkben a párt őszinte, demokratikus mivoltát. Ahogyan Kis János is ezt tette döntésével. Iskolapéldát mutatott néhány dölyfös miniszternek demokráciából.

Nem akarok ezen sorokkal befolyásolni senkit a tagságból, hiszen döntésük az elnököt illetően sorsdöntő fontosságú. Az SZDSZ és ezáltal az ország jövője szempontjából, mivel a mai magyar politikai paletta még igen képlékeny. Milyen legyen az új elnökünk?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon