Skip to main content

[Haraszti Miklós–Kőszeg Ferenc]

[Haraszti Miklós–Kőszeg Ferenc]: Beszélő-beszélgetés

Lapunk kérdéseire az AB Független Kiadó vezető mun­katársai válaszolnak


Honnan az AB embléma? Az olvasók az Állami Biztosítóra vagy a művi terhességmegszakításra gondolhatnak…


„AB”: ez a kereskedelmi jogban azt a helyet jelöli, ahonnan a vevő az árut saját költségére és felelősségére viszi tovább. Elsősorban erre gondoltunk, de az áthallásokat se bánjuk. Az ábécé első betűi a kezdetre utalnak, az abortusz rövidítése pedig arra, hogy nem kívánt művek kiadója vagyunk.

A hivatalos kiadók erősen szakosodtak: magyar irodalom, külföldi irodalom, ismeretterjesztés, tudomány stb.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon