Skip to main content

Havas Henrik

Havas Henrik: …a Beszélőről a Népszabadságról, az Új Demokratáról meg a Mozgó Világról


Ez az írás nem született volna meg… a Beszélő nélkül. Felhívtak telefonon, hogy miket mondtam a múltkor a Nap Tv-ben, egyáltalán hogy mondhattam én olyasmit, hogy a Beszélő megszűnik. A Beszélő igenis marad, én viszont, ha már így összeakadtunk, írhatnék egy cikket ebbe a rovatba, abból az alkalomból, hogy azt mondtam, hogy a Beszélő megszűnik. Essünk túl az előzményeken: a Nap Tv-ben vendégem volt Bencsik András és Seszták Ágnes az elhalt Pesti Hírlapot pótolni szándékozó Új Demokrata főszerkesztője és helyettese.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon