Skip to main content

k.i.–s.l. [Kiss Ilona–Sándor László]

k.i.–s.l. [Kiss Ilona–Sándor László]: Tejföl csak akadémikusoknak!


A Szovjet Tudományos Akadémia fellegvárában Nagy Péter cár hírhedt rangtáblázatát felülmúló hierarchiát dolgoztak ki az élelmiszer-elosztás megszervezésére. Csúcsán természetesen az akadémia elnökségének tagjai állnak (a péteri beosztás szerint legföljebb valóságos titkos tanácsosi titulus dukálna nekik a IV. rangosztályban): ám a hírek szerint nem is az a legfőbb privilégiumuk, hogy az 1300–2000 rubeles havi fixük mellé minden héten 50 rubel fölött tetszőleges összegben rendelhetnek élelmiszert az akadémia büféjében, hanem az, hogy ehhez a csomaghoz tejfölt is kaphatnak.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon