Skip to main content

(KI) [Kiss Ilona]

(KI) [Kiss Ilona], (–) [Neményi László], – HL – [Holka László]: A fél évszázados Arab Liga / Schengenland, a hetek csodája / Posztszovjet tollvonások


A fél évszázados Arab Liga

Március 21-én Kairóban összegyűltek az arab államok külügyminiszterei, hogy megünnepeljék az Arab Liga megalakításának ötvenedik évfordulóját. Sok ünnepelnivalójuk nem volt, és evvel a résztvevők is tisztában voltak.


(KI) [Kiss Ilona], (nl) [Neményi László]: Kísértet járja be / Clinton és a mexikói mocsár / Ki a tettes?


Kísértet járja be

Január közepén már volt szó ebben a rovatban a német zöldek és a CDU között folyó politikai kokettálásról, arról, hogy egy „fekete–zöld” koalíció a – bár távoli – lehetőségek világába került. (Beszélő, január 19.) A téma nem bizonyult tiszavirág-életűnek a német politikában. Bár napirendre kerülése a Bundestag-választások után meglepetésnek számított, valamiképpen mégis a levegőben volt. Hogy ez mennyire így van, egy sikeres beugratás példája is mutatja.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon