Skip to main content

Kocsis B. Mihály

Kocsis B. Mihály: Balogh Sándor 48 éves debreceni órásmester halálára


Szombaton Sanyit elütötte a piros 96-os busz. Negyedóra múlva már nem élt, letakart teste ott feküdt a busz mellett. A menhelyre igyekezett, oda, ahol már több mint fél évet töltött, hajléktalanságának utolsó fél évét. Elindult a másik oldalra – de már nem ért át.

Pedig át kellett volna jutnia az elveszített „másik oldalra”, oda, ahol a szerencsésebbek, az ügyesebbek, a beilleszkedni tudók élnek, oda, ahol nincs megaláztatás, ahol nem hiányoznak az életben maradás alapvető feltételei.

Élete nagy részét a „másik oldalon” töltötte.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon