Skip to main content

M. T. [Meszerics Tamás]

(Harmat), HL [Holka László], KI [Kiss Ilona], M. T. [Meszerics Tamás]: Haiti: Visszaszámlálás / Csehország: Jólét a jólétnek üzen / Haider a magyarok ellen uszít / „Kemény nacionalista vagyok”


Haiti: Visszaszámlálás


Most, hogy az Egyesült Államok egy erősen megkérdőjelezhető kompromisszum révén ideiglenesen megszabadult a kubai menekültek gondjától, minden valószínűség szerint nekilát a haiti „rendezésnek” is. Washingtonban erre a hétre várják Clinton elnök televíziós beszédét, amelyben bejelenti a legeslegutolsó ultimátumot a Raoul Cédras vezette katonai juntának.

H. L. [Holka László], M. T. [Meszerics Tamás]: Olaszország: családi ügy? / Dél-Afrika: a mézeshetek vége / Európai Unió: kulcskeresők


Olaszország: családi ügy?

Múlt kedden Silvio Berlusconi még magabiztosan nyilatkozta, hogy kormánya „a legjobb egészségnek örvend”. Ma már kevesen gondolják így, beleértve az olasz választókat is, akik a népszerűségi mutató olyan mélypontjára küldték miniszterelnöküket, amivel csak a líra jelenlegi árfolyama vetekszik.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon