Skip to main content

nwa [Pleszkán Éva–Nagy W. András], pé: Új világrend felé? / Bukaresti graffiti / Dr. Antall bonapartizmusa


Renyheséggel, restséggel, immobilitással leggonoszabb kritikusai sem vádolhatják miniszterelnökünket, dr. Antall Józsefet. A messze Tokióból jövet szinte csak átzúgott a fejünk felett, hogy máris a csillogó Párizsban találja magát. Onnét épp csak átöltözni ugrott haza; no meg hogy vendégül lásson egy kongresszusra való tiszteletre méltó külföldi államférfiút. Nem csoda, ha ilyen szoros beosztás mellett a volt tanár úr nem tudott időt szakítani Kónya nevű növendéke dolgozatának kijavítására. Kisebb stilisztikai problémák vannak vele, vetette oda, és már ment is.

nwa [Pleszkán Éva–Nagy W. András], pé: Jugoszlávia / Szovjetunió / Iliescu két álma / Történelmi lecke történelemtanárkáknak / Expo


A jogban iskolázatlan egyén olykor még a halált is szívesebben választaná, semhogy jogi, sőt Isten irgalmazzon, alkotmányjogi szövegrészekről, textusokról kelljen véleményt mondania. Lelki, füleivel mar hallja is: hagyján, uram, hogy egy szót sem ért belőle, de akkor minek kritizálja?

nwa [Pleszkán Éva–Nagy W. András], pé: Jugoszlávia / Adria, Barátság, Tatarsztán, Baskíria / Újra csendes Szovjet-Oroszország? / Szlovák önállóság, Bős, Vavrousek / Programplatformisták dicsérete


A baloldali politika eleddig nem valami nagyot alakított Magyarországon – fejtette ki a múlt hét végén, Nyíregyházán, népnemzeti hallgatósága előtt Boross úr, a belügyminiszter. Múltja, jövője itt csak a nemzeti alapvetésű politizálásnak van, fűzte hozzá. Első állítása akár igaz is lehet. Amiből, persze, nem következik, hogy a második is igaz. De még ha csak mi, magyarok próbálnánk nemzeti alapon kibontakozni! A baj az, hogy mindenki, a szerbek, horvátok, szlovének, macedónok, románok, újabban már szlovákok, ruszinok is ugyanezzel kísérleteznek.

nwa [Pleszkán Éva–Nagy W. András], pé: Tokió, Brüsszel, Párizs / Gorbacsov, Jelcin, Mutalibov / Jugoszlávia / Messere Niccolo legjobb magyar tanítványa / Berekfürdő dicsérete


Magasan pozícionált, előkelő, legszebb korú angol vagy európai úr megszédül a Dél varázsától, a Kelet mákonyától, otthagy csapot-papot, új életet kezd. Hányszor olvasni erről a világirodalomban, például Somerset Maugham-nál. Vajon a mesés Keleten, Japánban időző dr. Antall Józsefnek egyszer sem fordult meg a fejében, hogy további szolgálati éveit szívesebben töltené egy csendes tokiói teaházban? Még akkor sem, ha dr.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon