Skip to main content

(Sipos Ádám)

(Sipos Ádám): „The day after…”

(Választások után)


Április 9-én, hétfőn, hajnalban.

Járom a hajnali Debrecen utcáit, és gondolkodom. Szemerkélő eső, az erős, északi szél fodrozta tócsák. Letépett s lassan leváló plakátok nedves csomói lógnak le a házak, a hirdetőoszlopok, a villanypóznák oldaláról. A házak ablakai többségükben már sötétek, csak itt-ott látszik még a tévé kékes villódzása – néhány szívós ember ólomnehéz szemhéjakkal még az újabb és újabb eredményeket lesi, ki tudja, miért?

Járom a hajnali Debrecen utcáit, és gondolkodom. A városi tanács épületénél még nagy a nyüzsgés.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon