Skip to main content

Zselju Zselev

Zselju Zselev: A történelem csele

Zselju Zselev bolgár elnök előadása a budapesti liberális találkozón (részletek)
Liberális világkonferencia


A változások kezdete óta eltelt négy évben nemcsak láncainkat, de illúzióinkat is elveszítettük. Képzelőerőnket meghaladja mindaz, ami előttünk zajlik: az átmenet magyarázatára kínálkozó képletek rendre csődöt mondanak. Csak kapkodjuk a fejünket: az egykori kommunista országok politikai átalakulásában tapasztalható eltérések olykor jóval lényegesebbnek tűnnek, mint a hasonlóságok. Három fejlődési fázis azonban közösnek látszik.

Az első fázisban a kommunizmus romjai alá temetett civil társadalom támad fel és lázad fel az állam ellen.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon