Skip to main content

Jogvédő szervezetek állásfoglalása a rendőri jogsértésekről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A közvélemény megdöbbenéssel értesült arról, hogy 2000. január 27-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság Akció Osztályának rendőrei a tanulók szeme láttára bántalmaztak és megbilincseltek egy tanárnőt, bántalmazták a segítségére siető kolléganőjét, durva hangon beszéltek a diákokkal. A BRFK a nagy visszhangot kiváltó eset óta újabb és újabb, részint egymásnak is ellentmondó közleményekben próbálta igazolni, hogy az akciósok eljárása teljes mértékben jogszerű volt.

A jogvédő szervezetek évek óta gyűjtött tapasztalatai, a rendelkezésünkre álló statisztikák azt mutatják, hogy a rendőrök következmények nélkül alkalmazhatnak indokolatlan erőszakot. A bántalmazás vagy kényszervallatás miatt tett feljelentések egyharmadát az ügyészségi nyomozóhivatalok a nyomozás megindítása nélkül elutasítják, a megkezdett nyomozásokat pedig bizonyíték vagy bűncselekmény hiányában megszüntetik.

A rendőrség, a rendőri vezetés mintha inkább abban lenne érdekelt, hogy a nyomozások ne vezessenek eredményre. A rendőrök által elkövetett efféle bűncselekményeket nem következetesen feltárni, hanem inkább eltussolni igyekeznek. Az ügyészségi nyomozások hiányosságaira évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet egy, a legfőbb ügyész által kezdeményezett vizsgálat, a helyzet azonban mit sem változott. Az ilyen bűncselekmények ügyében az eseteknek mindössze 15-20 százalékában kerül sor vádemelésre, és számos példa van arra, hogy még a kínzásnak minősíthető súlyos kényszervallatás miatt elmarasztalt rendőröket is csupán felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik, már a tárgyaláson mentesítik őket a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, és így a kínvallató rendőrök tovább folytathatják „munkájukat”.

A felelősségre vonás elmaradása mellett az erőszakos konfliktusoknak az egyik kiváltó oka a rendőrök szinte korlátlan joga, hogy állampolgárokat – autósokat, gyalogosokat – bármikor feltartóztathassanak, igazoltathassanak, az igazoltatott járművét, ruházatát átvizsgálhassák. Ezeket az intézkedéseket semmi módon nem kell indokolni: ez magyarázza, hogy Magyarországon évente a hivatalos statisztikák szerint is 1,5 millió igazoltatást hajtanak végre, a valóságban ennél valószínűleg jelentősen többet. Az intézkedéseket igen gyakran jellemzi szakszerűtlen fellépés, bántó, durva hangnem alkalmazása. Ha pedig a megsértett állampolgár mindezt nem a rendőrök által kívánatosnak tartott alázattal tűri, pillanatok alatt kialakul a konfliktus, amely indokolatlan, de legalábbis aránytalan mértékű erőszak alkalmazásához vezet.

Sajnos mind gyakrabban derül fény rendőrök korrupciós bűncselekményeire. Ezek és az erőszakos fellépések egyre jobban aláássák a rendőrség iránti bizalmat. A polgárok bizalmának hiánya pedig a rendőri munka hatékonyságának rovására megy.  A rendőrség a közbiztonság érdekében és a bűnözés elleni harcra hivatkozva veszi védelmébe a kemény rendőri fellépést. A gyakorlatban azonban ez a „keménység” céljával ellentétesen hat, és inkább akadálya, mintsem eszköze a hatékony rendőri munkának.

Az alulírott jogvédő szervezetek együttérzésüket és szolidaritásukat fejezik ki a sértett pedagógusokkal és diákokkal, és mindazokkal, akik rendőri erőszak áldozatai lettek.

Magyar Helsinki Bizottság
Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda
Társaság a Szabadságjogokért
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon