Skip to main content

Békés Erzsébet

Békés Erzsébet: Kifakasztani a kelevényt!

Anglia


Hajszálpontosan öt óra volt. A miniszterelnöki rezidencia zárt hátsó udvarában – a Rózsakertben – összegyűlt tudósítók ezt anélkül is tudták, hogy órájukra pillantottak volna, mert a Whitehall felől odahallatszott, ahogy a lovas testőrök laktanyájának tornyában megkondult a harang. John Major brit kormányfő – felesége, Norma kíséretében – kilépett a rezidencia erkélyére, lesietett a lépcsőn, és indult a mikrofonhoz.

Annyi találgatás folyt az elmúlt hetekben a miniszterelnök meggyengült pozíciójáról, hogy a tudósítók kormányátalakítás bejelentését várták.


Békés Erzsébet: Pulykapecsenye

Anglia


A Westminster alsóházi üléstermében csütörtökön annyi képviselő jelent meg, hogy többeknek csak állóhely jutott. A parlamenti ülések tévéközvetítései jóvoltából nem titok, hogy a padsorok gyakran tátongnak az ürességtől, legyen bár oly fontos dolgokról szó, mint az északír helyzet, a szociálpolitika vagy éppen a környezetvédelem.

Békés Erzsébet: Gyümölcskocsonya-recept

Anglia


„A politikusok mindig is szívesen panaszkodtak a BBC-re, kifogásaik csak elvétve bizonyultak jogosnak, és tiltakozásaik nem sok hasznot hoztak nekik.” Így összegzi véleményét a Times jó nevű közírója, Peter Riddell annak kapcsán, hogy Jonathan Aitken államtitkár alaposan nekiment John Humphrysnak, a Today című reggeli politikai magazin egyik műsorvezetőjének.

Békés Erzsébet: A „bajok” vége?

Észak-Írország


„A magam részéről az unió híve vagyok” – John Major brit kormányfő
„A magam részéről Ulster polgára vagyok” – Gerry Adams Sinn Fein-vezető


Észak-Írországban – ahol csaknem három évtizeden át parázslott a polgárháború – már több mint fél éve érvényben van az a tűzszünet, amelyet a smaragd sziget egyesítéséért küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) hirdetett ki, és amelyhez a Nagy-Britanniával való uniót fenntartani kívánó protestáns félkatonai csoportok közös parancsnoksága is csatlakozott.


Békés Erzsébet: Ribillió a Westminsterben

Anglia


November végén – legalábbis technikai értelemben – kisebbségbe került John Major brit miniszterelnök konzervatív pártja. Az amúgy is csupán tíz-egynéhány mandátumos többségtől a kormánypártnak úgy sikerült megszabadulnia, hogy a frakció kizárt tagjai sorából nyolc képviselőt, akikhez azután – tiltakozásképpen – egy kilencedik is csatlakozott. A Major-kormányt azonban egyelőre nem fenyegeti a bukás veszélye, mivel egyrészt számíthat az Ulsteri Unionisták kilenc tagjának támogatására, másrészt a kizárt képviselők sem vállalják minden egyes újabb szavazásnál a konfrontációt.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon