Skip to main content

Csak egy kérdés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Majdhogynem értelmezhetetlen helyzetbe került a magyarországi ellenzéki politizálás. Ennek belátásához elég arra gondolni, hogy az ellenzéki pártok a biztos szavazóik számára sem tudnak érthető, hihető és képviselhető politikai elemzést, alternatívát és jövőképet megfogalmazni. Nem az az alapvető probléma tehát, hogy az ellenzéki álláspont nem tud eljutni a lakosság széles rétegeihez, mert fennakad a kormánypártok által ellenőrzött média-rendszer korlátain és szűrőin.

S nem is az a probléma, hogy az ellenzéki álláspont vagy álláspontok nem tudják maguk mellé állítani a lakosság széles rétegeit, és mindenekelőtt a vidéki Magyarországot, mert „ez egy ilyen nép és ilyen ország”. Mindez lehetséges. Sokat hallunk az akadályokról, és az öntudat-deficites népről is. De ezek csak a kétségbeesettséget tükröző, a felelősséget lerázó, önfelmentő érvek. Hiszen az igazi dráma az, hogy a demokratikusnak mondott ellenzék pártjai és vezetői önmaguk és az őket feltétel nélkül elfogadók számára sem tudnak karakteres identitást felmutatni és politikai mondanivalót megfogalmazni.

A tapasztalt hiány annál abszurdabb, minél súlyosabbnak tartjuk az országban egyébként kialakult helyzetet, és minél normaszegőbbnek gondoljuk a kormányzó elit uralmi gyakorlatát és viselkedését. Miért van, és hogyan lehet, hogy a normálisan működő demokráciákban vannak egymással versengő programok, és kialakul a politikai váltógazdaság, vagyis az egymástól filozófiájukat tekintve egyébként sokszor csak nüanszokban eltérő pártok képesek egymásnak alternatívákat állítani, míg nálunk, ahol az ellentétek valóban szakadéknyiak, az ellenzék erre láthatóan képtelen?

A kormányzó pártok és az uralkodói maffia-elit által teremtett lehetetlen helyzet, a média-környezet áldatlansága, a kontrol-intézmények és mechanizmusok kiürítése vagy ellehetetlenítése, vagy a tömegek fogékonyságának hiánya nem lehet kielégítő magyarázat. Az ellenzékiség megfogalmazásának útjában álló közvetlen nehézségek ma nyilvánvalóan nem nagyobbak, mint amik a kádárista korszak demokratikus ellenzékét sújtották. Akkor mégis sikerült egy megvalósításra és tömeghatásra ugyan nem sok eséllyel bíró, a lakosság nagy része által szkepszissel vagy félelemmel fogadott, de mégiscsak karakteres kritikát és alternatívát kidolgozni. Ma, a relatíve azért mégiscsak fennálló szabadság körülményei között, egy egyértelműen európai normákat sértő rendszer ellen, ráadásul az Európai Unió és a demokratikus külvilág elvi és gyakorlati támogatását élvezve, ugyanez miért nem lehetséges? Talán erre kellene megtalálni a feleletet.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon