Skip to main content

Kun Béla pajtás azt üzente

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

2019. március 21-én izgatott úttörők gyülekeztek a Petőfi-szobornál, a Március 15. térről Március 21. térre keresztelt helyen, hogy ünnepélyesen felbontsák pajtá­saik fél évszázados üzenetét. A piros nyakkendősök nem azért voltak izgatottak, mert türelmetlenül várták, vajon mi is az üzenet – ó nem. Hiszen ezek a pajtások itt voltak ötven éve is, ők ásták el a mementót. Az ünnepségen megjelent Losonczi Pál pajtás, az Elnöki Tanács elnöke; Fock Jenő pajtás, a Minisztertanács elnöke; Kállai Gyula pajtás, az Országgyűlés elnöke. Megjelent többek között Komócsin Zoltán pajtás, a Központi Bizottság titkára és Nemes Dezső pajtás, a párt Politikai Bizottságának tagja, valamint Szépvölgyi Zoltán pajtás, a Fővárosi Tanács elnöke. Kádár János pajtás, a Központi Bizottság első titkára levélben üdvözölte a nagy eseményt, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem jöhetett el, mert szokásos heti teniszpartija Aczél György pajtással, a Központi Bizottság titkárával éppen március 21-ére esett.

A pajtások azért izgultak, mert nem emlékeztek, hová ásták a tábla mögül már korábban, biztonsági okokból kilopott üzenetet. Feltúrták az egész Duna-korzót, fákat vágtak ki, de nem találták. Czinege Lajos vezérezredes pajtás, honvédelmi miniszter tisztán emlékezett, hogy a Duna alá rejtették egy esetleges amerikai bombázás elől. Biszku Béla pajtás, a Központi Bizottság titkára erre csak azt mondta: Czinege pajtás, te akkor is be voltál rúgva, most is részeg vagy, ne beszélj hülyeséget. Már a 2-es villamos síneit szedték föl, amikor Anonymus pajtás, a magyar titkosrendőrség főnöke félrehívta Benke Valéria pajtásnőt, akinek egyik fülébe azt súgta: „ünnepség után a Jégbüfében várom”, a másik fülébe pedig azt: „a talapzatban van”. Mármint az üzenet a Petőfi-szobor helyén álló Kun Béla-szobor talapzatában. Ő csak tudja: előző este felbontották az üzenetet, ellenőrizték, vajon tényleg megvan-e még. Mert 1969-ben egy játék páncélvonatot ástak el, mozdonnyal és négy kocsival. Az első kocsiban az úttörők tizenkét pontja, a másodikban az úttörővasútra szóló örökbérlet a szerencsés megtalálónak, a harmadikban egy levél Kádár János pajtásnak, melyben az úttörők sajnálatukat fejezik ki, hogy Kádár János pajtás nem tud jelen lenni az üzenet felbontásánál, mert éppen a szokásos heti teniszpartiját játssza Aczél György pajtással. A negyedik kocsiban nem volt más, csak egy vasgyűrű, melybe vésve a szép szó állt, hogy új világ, jog, föld. Ezeket a szavakat Anonymus pajtás, a titkosrendőrség főnöke nem nagyon értette, ezt pedig gyanúsnak találta, és hatóságilag lefoglalta, majd a Dunába dobta a negyedik kocsit, mely a vasgyűrűvel együtt a folyó mélyére süllyedt. A költő – kinek szobrát nem távolították el a rakpartról, csak megfordították, hogy az idők végezetéig a Népköztársaság Parlamentjére nézzen – így nem láthatta, hogy úszik el. A mozdonyban pedig mi más ülhetett, mint a Nagy Kormányos, a Nagy Vezérlőautomata, Kádár János pajtás kicsinyített szobra magyar acélból.

Megtalálták és kiásták tehát a páncélvonatot, és már siettek volna a pajtások, hogy hazaérjenek a Fekete János regényéből készült „Büszkevár”– A mi hazánk 2019. folytatására, amikor váratlan dolog történt. A páncélvonatból nem az ötven éve (és előtte való nap újra) elásott ereklyék kerültek elő, hanem egy furcsa, megcsavart papírgyűrű, rajta valami felirat. Vasgyűrű, papírgyűrű? Anonymus paj­tásnak, a titkosrendőrség főnökének gondolatai a Du­na mélyén jártak, amikor Straub F. Brunó pajtás, a Ma­gyar Tudományos Akadémia alelnöke megszólalt: „Ez egy Möbius-szalag.” Benkei András belügyminiszter pajtás rögtön parancsba adta, hogy a Möbiust haladéktalanul le kell tartóztatni. Nagy volt a megkönnyebbülés, amikor a pajtások elolvasták a Möbius-szalag szövegét: maga Lenin pajtás küldte el üzenetét a Magyar Tanács­köz­tár­saság 100. évfordulójára! Az üzenetet a Kun Béla-szobor talapzatánál a Koltay Gábor pajtás rendezte ünnepség keretében Major Tamás pajtás olvasta föl:

kedves pajtaasok stop a paanceelvonat joo oetlet stop de hogy neez ki egy paanceelvonat szent bal neelkuel stop szabad kezet kaptok stop een egy keezzel is tudom nyomogatni az iszkra taaviiroot veege

A pajtások tapsoltak, és demokratikus szavazással, titkos kézfeltartással, egyhangúlag elhatározták, küldöttséget menesztenek a Lenin-mauzóleumba, hogy elhozzák a Szent Balt, amit egy kicsit nagyobb páncélvonatba helyezvén elásnak ugyanitt. Jól megjegyezték a helyet, hogy emlékezzenek rá száz év múlva, 2119. március 21-én is. Azazhogy március 20-án, tekintettel Kádár pajtásra, akinek szokásos heti teniszpartija sajnos akkor is március 21-ére esik.

Az ünnepséget lelkes turisták tízezrei nézték-fényképezték-videózták. A magyar nép távol maradt. A ma­gyar népet csak egy maroknyi demokratikus ellenzék képviselte, már akiket nem gyűjtöttek be még az ünnepség előtt. A magyar nép már rég kitántorgott Európába, csak a rendszer és ellenzéke maradt. Páran (Kőszeg Ferenc és Solt Ottilia) skandálták csupán: „Megyünk az Agyrém-térre, Megyünk az Agyrém-térre, Megyünk az Agyrém-térre, Tün-Tet-Ni!” Magyarország amolyan rezervátum volt, jöttek Európából az európaiak, hogy megcsodálják az örökké létező szocializmust.

S a kacagó szél szüntelen suhan a kis Ungarn, Hongrie, Hungary felett.

Vissza az üzenethez.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon