Skip to main content

(Harmat)

(Harmat), HL [Holka László], KI [Kiss Ilona], M. T. [Meszerics Tamás]: Haiti: Visszaszámlálás / Csehország: Jólét a jólétnek üzen / Haider a magyarok ellen uszít / „Kemény nacionalista vagyok”


Haiti: Visszaszámlálás


Most, hogy az Egyesült Államok egy erősen megkérdőjelezhető kompromisszum révén ideiglenesen megszabadult a kubai menekültek gondjától, minden valószínűség szerint nekilát a haiti „rendezésnek” is. Washingtonban erre a hétre várják Clinton elnök televíziós beszédét, amelyben bejelenti a legeslegutolsó ultimátumot a Raoul Cédras vezette katonai juntának.

(Harmat): Corvina-kiállítás Bécsben

Kiállítás


Bécsnek büszke várában – amelyik egykor Mátyás bús hadát nyögte – most a nagy magyar király könyvtáráról látható kiállítás. A Korvin Mátyás és a reneszánsz művelődés a Hofburgban, az Osztrák Nemzeti Könyvtár gyönyörű barokk dísztermében tekinthető meg.

(Harmat): Bellini: A puritánok

Operabemutató Bécsben
Opera


A puritánok című Bellini-opera a fiatalon elhunyt olasz mester ritkán játszott művei közé tartozik, népszerűsége messze elmarad a legkedveltebb Bellini-dalműétől, a Normáétól. Ez némileg igazságtalan, hiszen A puritánok – ahogy azt a mostani bécsi bemutató bebizonyította – dallamos, gördülékeny és érzelmes zenéjű, tele hatásos áriákkal és együttesekkel.

(Harmat): A barokk Nápolyban

Kiállítás Bécsben
Kiállítás


Vajon Európa melyik táján nem uralkodtak valamikor a Habsburgok? Nápolyban például a spanyol örökösödési háború során, 1707-ben kerültek uralomra, de csak huszonhét évig, 1734-ig tudtak ott maradni. A Bank Austria művészeti fórumának kiállítása, a bécsi Freyungon ennek a rövid időszaknak a barokk művészetével foglalkozik.

A Habsburgoknak nem kellett a maguk szocialista realizmusát, az ellenreformációs barokkot Nápolyba exportálniuk, hiszen virágzott az ott is.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon