Skip to main content

A barokk Nápolyban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kiállítás Bécsben
Kiállítás


Vajon Európa melyik táján nem uralkodtak valamikor a Habsburgok? Nápolyban például a spanyol örökösödési háború során, 1707-ben kerültek uralomra, de csak huszonhét évig, 1734-ig tudtak ott maradni. A Bank Austria művészeti fórumának kiállítása, a bécsi Freyungon ennek a rövid időszaknak a barokk művészetével foglalkozik.

A Habsburgoknak nem kellett a maguk szocialista realizmusát, az ellenreformációs barokkot Nápolyba exportálniuk, hiszen virágzott az ott is. Inkább – a sok évszázados hagyománynak megfelelően – az olasz művészetnek biztosították a korábbinál is szabadabb utat az Alpok tájékára. A legnevesebb nápolyi művészek – Francesco Solimena, Giacomo del Po, Paolo de Matteis, Domencio Antonio Vaccaro és mások – még több megbízást kaptak az osztrák főuraktól – például az osztrák alkirályoktól – vagy akár a császári ház tagjaitól, mint korábban. Az osztrák barokk művészek, köztük a Magyarországon is számos művet alkotó Franz Anton Maulbertsch pedig változatlan vagy éppen megnőtt buzgalommal bonyolítottak le olaszországi tanulmányutakat.

A Bank Austria művészeti fórumának kiállítása a bécsi Művészettörténeti Múzeum és a nápolyi Soprintendenza per i Beni Artistici e Storici közös vállalkozása, amely 1992. december 10. és 1994. február 20. között látható az osztrák fővárosban, majd 1994. márciusában átköltöztetik Nápolyba. Mintegy százötven kiállítási tárgyat láthat öt teremben a néző, leginkább festményeket, de ezenkívül grafikákat, könyveket, kovácsolt vas dísztárgyakat, edényeket is. A festmények a barokk ízlésének megfelelően többnyire mitológiai vagy bibliai jeleneteket örökítenek meg, de természetesen sok a nápolyi tájkép, az osztrák arisztokrácia tagjait ábrázoló arckép is. A XVIII. századi olasz és az általa befolyásolt délnémet–osztrák barokk ezeknek a képeknek a tanúsága szerint is átszellemültebb, „lebegőbb”, mint az életközelibb, földhöztapadtabb északnémet vagy németalföldi barokk művészet.

A képek és a kiállítási tárgyak olasz, osztrák, észak-amerikai, angol, francia, német és cseh múzeumokból és magángyűjteményekből kerültek bő két hónapra a Kunstforumba. A válogatás biztos ízlése az osztrák muzeológia közismerten magas színvonalát dicséri. Bár mind az olasz, mind pedig az osztrák barokk mérhetetlenül gazdagabb annál, mint amennyi itt látható, a nápolyi osztrák uralom évtizedei idején keletkezett műalkotások hűségesen visszatükrözik a XVIII. század uralkodó képzőművészeti irányzatának sokoldalúságát, emelkedett szellemét és fölényes mesterségbeli járatosságát.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon