Skip to main content

Nádori László

Nádori László: Olimpia után – Olimpia előtt…


Csanádi Árpád, a NOB Végrehajtó Bizottságának tagja két évtizeddel ezelőtt még a játékok programjának megtisztítását, lehetőleg szűkítését kapta feladatul. Csanádi időközben elhunyt, örökét nem vették át, a program pedig új sportágakkal, új versenyszámokkal „gazdagodott”. A NOB eddig nem tudott vagy nem mert igazán ellenállni az olimpián nem szereplő sportágak nyomásának, ám a kilátásba helyezett gigantikus programot a jövőben kevés ország tudja vállalni.

Nádori László: „Mi az, hogy magyar állam?”

Koldulójárattal – az ötödik földrészre


1956. október 25-én már nem indulhatott a két bérelt francia repülőgép Párizsból Ferihegyre. Prága ajánlotta fel repülőterét: induljanak onnan a magyar olimpikonok. A MÁV illetékesei Budaörsre rendelték a Prágába induló különvonatot, a tatai edzőtáborból Budaörsre érkező sportolók azonban a vasutassztrájk miatt a komáromi hídig autóbusszal mentek. A Duna túlsó partján vonatra szálltak, amely azonban Prága helyett Nymburgban állt meg. Az autóbuszok az egyik csehszlovák edzőtáborba szállítottak bennünket.

Nádori László: Messzebbre, magasabbra – okosabban


Hosszú utat tesz meg a maratoni futó. Valóságosan és képletesen is. A 42 km-es táv lefutása és az évtizedes felkészülés egyaránt embert próbáló. Érdemes egy pillantást vetni arra is, miként járul hozzá a sportcsúcsokra vezető út megpróbáltatásainak elviseléséhez a tudomány.

Kezdetben volt a tapasztalat

Az 1952. évi olimpiára érkező magyar csapat, a keleti tömb küldöttségeivel együtt Helsinki külvárosában, Otaniemiben kapott helyet.
Nádori László: Barcelona: mérföldkő


Már Szöulban is nagy gondot okozott a rendezőknek a sportágak széles köre és a benevezett sportolók sokasága. A barcelonai házigazdáknak még bonyolultabb feladatot kell megoldaniuk, mert megszaporodtak a versenyszámok, és nőtt a résztvevők létszáma. 13 ezer fő elhelyezéséről kell gondoskodni az olimpiai faluban, de az előzetes becslések szerint legalább három és fél ezer a túljelentkezők száma. Ennél nagyobb gondot okoz a mindenkori rendezőknek az olimpia műsorán szereplő sportágak és versenyszámok bővülése.

Nádori László: Nincs új a nap alatt


Il n’y a pas de nouveau sous le soleil – tartja az állítólag franciáktól származó, széles körben ismert közmondás. Valóban nincs új a nap alatt, mondhatja a sport krónikása, amikor az ókori és az újkori olimpiák történetein elmélkedik.

Tudományos felkészülés, kiválasztás

Kezdjük a tudományos módszerek összehasonlításával. Vajon tudományosan, a kor színvonalának megfelelően készültek-e a versenyekre az ókori sportolók?
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon