Skip to main content

Messzebbre, magasabbra – okosabban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Hosszú utat tesz meg a maratoni futó. Valóságosan és képletesen is. A 42 km-es táv lefutása és az évtizedes felkészülés egyaránt embert próbáló. Érdemes egy pillantást vetni arra is, miként járul hozzá a sportcsúcsokra vezető út megpróbáltatásainak elviseléséhez a tudomány.

Kezdetben volt a tapasztalat

Az 1952. évi olimpiára érkező magyar csapat, a keleti tömb küldöttségeivel együtt Helsinki külvárosában, Otaniemiben kapott helyet. Többször előfordult, hogy az edzők az atlétikai edzőpálya füvén ülve, fekve hallgatták a csehszlovák futógép, Emil Zatopek tanácsait, tapasztalatait. Talán innen ered az olimpiai tudományos kongresszus hagyománya, sőt talán modellje is épp a Zatopek-féle „kupaktanács” volt.

A sport hétköznapi tapasztalatai hívták életre a nemzetközi sportélet másik fontos intézményét is. 1956-ban Melbourne-ben dr. Hepp Ferenccel a fejlődő hazai sporttudomány és a kosárlabdasport nagykövetével laktam együtt. Egy este Feri bácsi népes vendégsereggel állított be: amerikai, francia, német, kanadai kollégákkal. Arról beszélgettünk, hogy a sportcsapatokat kísérő edzők, sportorvosok, tanárok, kutatók kicserélhetnék tapasztalataikat. Jót tenne ez a sportnak és a tudománynak egyaránt. Az eszmecsere hatékonyságát pedig egy erre alkalmas szervezet növelhetné. A jelenlévők szándéknyilatkozatot tettek, amit 1958-ban szentesített az UNESCO. Így alakult meg Hepp doktor és társai kezdeményezésére a Nemzetközi Sport és Testnevelési Tanács (International Council of Sport and Physical Education).

A tudomány előretör

Az első átfogó sporttudományi kongresszust először 1972-ben, Münchenben rendezték: itt már pontosan körvonalazódott, mely tudományágak miként kapcsolódhatnak be az élsportolók felkészítésébe. A későbbi olimpiai tudományos kongresszusok aztán világosan érzékeltették, hogy a sport és a tudomány közötti érintkezési pontok egyre szaporodnak. S ez az érintett tudományoknak is érdekében állt. Szentágothai János még a hetvenes évek közepén jegyezte meg, hogy a humán biológia számára értékes adatokat nyújtanak a sportkutatások: mindenekelőtt az emberi szervezet teljesítőképességéről, alkalmazkodási képességéről kialakult fogalmaink terén. Szentágothai akadémikus arra is figyelmeztetett, hogy a gyermek- és serdülőkori sportolás túlhajtása milyen veszélyekkel járhat. Amikor Paavo Komi finn professzor, a Nemzetközi Tanács elnöke a legutóbbi malagai sportkongresszusra érkező küldötteket köszöntötte, áttekintette azt az utat is, amely a Helsinkiben összegyűlt kis csoport tapasztalatcseréjétől Malagáig vezetett: ezen a kongresszuson már nyolcvan ország nyolcszáz tudósa vett részt.

A sportpályától a sportlaboratóriumig – és vissza…

A világ olimpiai edzőtáborainak szerves részét képezi a kutatóintézet és a diagnosztikai laboratórium. A kutatók a teljesítménynövelés lehetőségeit vizsgálják, az edzettség ellenőrzésével foglalkozó szakemberek pedig a túledzés veszélyeitől óvnak. Az egyesült államokbeli Colorado Springsben például a külső szemlélő számára alig elképzelhető leleménnyel szimulálják többek között az úszást. Egy hatszor két méteres akváriumban, amelyben a víz tetszőleges sebességgel szemben áramoltatható, mérhető az úszók erőkifejtése, a tenyérre helyezett ellenállásmérők segítségével; kimutatható tehát, hogy adott pillanatban milyen erőt fejt ki az úszó. Amikor eldőlt, hogy Barcelona kapja a rendezés jogát, döntés született arról is, hogy San Cugad del Valles lesz az olimpiai edzőtábor helye – a szükséges kutató- és diagnosztikai laboratóriumokkal felszerelve.

Sportdiplomácia, sportpolitika

Az a tény, hogy az idei olimpia megnyitó ünnepségén 172 ország zászlaját vitték, önmagában példa nélkül álló teljesítmény: egyebek közt a sportdiplomácia látványosnak csöppet sem mondható erőfeszítéseinek köszönhetően. Oroszlánrésze van ebben a NOB elnökének, Juan Antonio Samaranchnak. Elnöksége idején a sport pápájaként látogatta sorra a nemzeti olimpiai bizottságokat, vette át a díszdoktori címeket, köztük a Magyar Testnevelési Egyetemét is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság persze nem csupán a diplomáciai és politikai életben elért tekintélyét veti latba, hanem anyagi erőforrásait is. Részben fedezi az olimpián részt vevők költségeit. Bevételeiből pedig visszatérít a rendező országnak és a nemzeti olimpiai bizottságoknak, így nekünk is, ami kb. nyolcszázezer dollárt fog jelenteni. Rengeteget tett a NOB a jugoszláv tagköztársaságok olimpiai részvétele érdekében: az ENSZ döntéseiben respektálta is a NOB álláspontját. Ha felemás módon is, de a végrehajtó bizottságának sikerült enyhíteni a Szerbia ellen hozott szankciókat. A döntés felemás, mert a humor határát súroló indok az, hogy Kis-Jugoszlávia csapatainak szereplése nacionalista megmozdulásokra, a jugoszláv zászlók lengetésére adna ösztönzést, miközben az egyéni sportágakban nem kell tartaniuk a rendezőknek ilyen történésektől. Ilyen módon elesett a részvételtől egy világhírű vízilabdacsapat, helyébe került egy olyan együttes, amely előzőleg elvesztette részvételi jogát a küzdőtéren.

A NOB szimpatikus módon küzd a résztvevők számának növeléséért, a színvonalas rendezésért, ugyanakkor disszonáns esetek is előfordultak. Igencsak ellentmondásos volt például az, ahogyan Francois Carrard, a NOB vezérigazgatója védelmébe vette Ivan Szlavkovot. Bulgária főügyésze ugyanis bevonatta a Bolgár Olimpiai Bizottság NOB-tagjának útlevelét, emiatt Szlavkov nem tudott elutazni a NOB közgyűlésére. Míg Carrard úr emberi jogokra hivatkozott, addig a főügyész a büntetőjogra. Todor Zsivkov ex-veje ugyanis nem tudott elszámolni az 1992. évi téli olimpia kampányköltségeivel, jóllehet már 1990-ben felszólították az ügy tisztázására. Azt hiszem, a NOB tisztségviselőjének fellépése nem tett jót a testület presztízsének.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon