Skip to main content

…a paradigmaváltás nehézségeiről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A paradigmaváltás nem könnyű dolog. Thomas S. Kuhn A tudományos forradalmak szerkezete című művében írja, hogy „a paradigmaváltozás arra készteti a tudósokat, hogy másképp lássák… a világot. Amik a forradalom előtt kacsák voltak a tudós világban, azok utána nyulak. Aki előbb a doboz külsejét látta felülről, később a belsejét látja alulról… A tudósnak meg kell tanulnia új módon felfogni környezetét, azaz meg kell tanulnia bizonyos jól ismert helyzetekben új alakot látnia.” Kuhn az érzékelésben bekövetkező átalakulásokra egy alaklélektani kísérletet hoz fel példának: „Amikor a kísérleti alany fordítólencsés szemüveget vesz föl, először fejjel lefelé állónak látja a világot. Látószerve eleinte úgy működik, ahogyan megszokta, mielőtt feltette volna a szemüveget, s az eredmény nagyfokú heves lelki válság. Ahogy pedig kezdi kiismerni magát új világában, látótere átfordul; ezt általában megelőzi egy átmeneti időszak, amikor egyszerűen zavarosan lát. Az átfordulás után megint úgy látja a dolgokat, mint mielőtt feltette a szemüveget.”

Most lesz aztán nagy szezonja a fordítólencsés szemüvegnek! A paradigmaváltásban kétségtelenül a Pesti Hírlap járt az élen, amely a választások másnapján az ország lakosságáról lakonikusan mondta ki lesújtó ítéletét: „nem érdemli meg a szabadságot”. Az ország népe „felmérhetetlen erkölcsi torzulásról” tett tanúbizonyságot, s „Magyarország polgárai felhagytak a gondolkodás luxusával” – írta a lap, ezzel egy elmegyógyintézet elfekvőjének garnitúrájához hasonlítván a lakosság jelentős hányadát. O tempora, o mores! Nem is olyan régen eme rusztikus kijelentésnél jóval cizelláltabbra is csatasorba rendeződtek volna pigmeus- és bőrfejszakértők, és huszáros rohammal (valamint egy-két jól irányzott feljelentéssel) verték volna vissza az idegen lelkű és torz gerincű nemzetárulók gyalázkodásait. Igaz, az akkori hongyalázók epitheton ornansa mára – miként azt ugyancsak a Pesti Hírlapból tudhattuk meg – „kereskedőpárttá” változott. A Pesti Hírlap gyors helyzetfelismerésből jelesre vizsgázott. Ha ők is azt érzik, hogy – remélhetőleg – most pragmatikus idők következnek, s a szerkesztők ennek adekvát kifejezhetőségét keresik (mi mást?) jelentés és referencia közti viszony tisztázása okán, akkor ismét Kuhnnak adhatunk igazat: a bevett és ismerős fogalmak jelentései változáson mennek át.

A paradigmaváltás fenti szép és elegáns elméleti példája mellett annak már a mindennapok valóságába átültetett gyakorlatával is találkozhattunk az elmúlt napok során. Hallani (újra) előszobázó telekommunikációs szakemberekről, a korábbi idilli békességet most egyszeriben konfliktusokkal beárnyékoló alelnök–adófőszerkesztő viszonyról, a privatizációs szakember prelojális nyilatkozatairól stb. stb., pedig az igazi „tudományos forradalom” még el sem kezdődött. Vagy ott van a politikai államtitkár úr! Milyen harcias lett: azt mondja, hogy ha valaki bántani merészelné Esterházyt, „az egyik legkiválóbb magyar írót; azt én nem képletesen rúgom micsodán”. Bizonyára egy-két hónappal ezelőtt gipszben volt a lába, s ezért nem lendülhetett rúgásra, amikor a teljes dilettantizmussal felruházott és annak legjobb embere „hazaárulónak” és „huszadrangúnak” nevezte fenti tollforgatót. A szemantikai paradigmaváltás tündöklő példája az a tévéműsor, melynek szerkesztői az elmúlt hetek során a Sátán legfőbb cimborájává avatták a pártelnököt, aki – mint köztudott – sötét pincefolyosókon rendületlenül csak darált, csak darált, s aki képes volt 100 kilométeres sebességgel belerohanni egy teherautóba, csakhogy megtörje a kampánycsendet. Nos, ez a stáb alig huszonnégy óra elteltével a betegágyánál keresi fel az eredendő bűn perszonifikációját, bokát csattogtat előtte, és további jó egészséget kíván neki.

Ami pedig a pártelnököt illeti… Többen szemére vetették, hogy nem képes paradigmaváltásra, s emlékezetes bejelentése – valamennyi elbocsátott rádióst visszavesszük, ha hatalomra kerülünk – ugyanarról a pártállami reflexről tanúskodik, amelynek monolitikus, felülről irányított, anakronisztikus modelljét a koalíció is csak bővítetten tudta újratermelni. Ugyanis ne ő vegye vissza a törvénytelenül elbocsátottakat, hanem a bírósági határozat. Csakhogy – és ezt látnunk kell – Horn elnök komoly paradigmaváltást hajtott végre: a jogrendszer, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás elvont intézményrendszerét cserélte fel egy pillanatra önmagával. Márpedig ez nem kevés. Miként pártján belül is tanúi lehettünk a paradigmaváltás nyomán jelentkező perceptuális különbségeknek („két ember, aki eltérően észleli ugyanazt a szituációt, szókészletükben mégis megegyeznek”), melyek nem új keletűek ugyan, de a választások előtti libikókajátékban – bármit is mondott Orbán a nyugati szokásjogról – Horn szemérmesen utasította el azon találgatásokat, melyek benne mint pártelnökben és listavezetőben vélték felfedezni az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. A választások után Vitányi hiába nyilatkozta azt, hogy – koalíció esetén – akár az SZDSZ is kiállíthatná a kormányfőt, Horn elnök már maga hozta szóba a nyugati szokásjogot, leszögezvén, hogy amott a választásokon győztes párt vezetője alakít kormányt, akkor – nem is érti a feltételezéseket – miért is lenne másképpen emitt.

Emlékezzünk csak, mit is mondott Kuhn a kacsákról meg a nyulakról? Ugyanis jó lenne tudni végre, mi a kacsa, és kik lesznek a nyulak…


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon