Skip to main content

…a könyvekről, 5755 évről és az újhold tanúiról

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Köztudott, hogy három könyv üttetik fel újév napján; miként azt a talmudi elbeszélésből megtudhatjuk, az egyik a megátalkodott gonoszoké, a másik az igaz jámboroké, a harmadik a középszerűeké. Az igaz jámborok azonnal bejegyeztetnek és megpecsételtetnek az életre, a bűnösök azonnal bejegyeztetnek és megpecsételtetnek a halálra, a középszerűek azonban az újév napjától engesztelőnapig függőben maradnak. 5755 év óta ez a világ rendje, amióta az Úr puszta szavával a káoszból kozmoszt alkotott, s létrehozta a mindenséget. Ám a tíz bűnbánati nap, a „félelmetes napok” mindenkire egyaránt vonatkoznak, s jónak, gonosznak vagy „középszerűnek” kivétel nélkül végig kell járnia a szellemi önvizsgálat nehéz útját, hiszen a bűnbocsánat a legteljesebb lelki megtisztulás feltételéhez kötött: az Úr megbocsátja az ellene elkövetett bűnöket, de az emberek ellen elkövetetteket csak akkor, ha azokat jóvá tettük. A történelmen kívül álló Úr belelát mindenki könyvébe, de a történelmen belül élő ember kizárólag a saját könyvét láthatja, a múltját, amelyre emlékezhet, emlékeznie kell. Csak a történelem cézárai hiszik azt, hogy a könyv birtokukban van, és értik annak minden szavát: a kint és bent varázsütésre vagy parancsszóra összemosható. Ámde a múlt nyomokat hagyott, kívül és bévül egyaránt. Ilyenkor minden fogadalom (Kol nidré) az Úr feloldozását kéri azon korábbi fogadalmaink alól, amelyeket az elmúlt esztendő során nem teljesítettünk. Nem a múltnak, hanem a múlt negativitásainak megtagadásáról van szó, s arról a fogadalomról, amely a múltnál jobb jövőt helyez kilátásba.

A kérdés persze az, hogy lehetséges-e (érdemes-e) a múltat részekre szabdalni, egyik részét „tovább használni”, másik részét elhasználtnak nyilvánítani? Egyáltalán: hol kezdődik a múlt, a látható, a már tapasztalható? Nem az, amelyet szemtanúként átéltünk ugyan, de amelyet gondolatilag (emlékezés) nem élhettünk még meg. A megtörtént nem az én látásomtól, hanem a közös, öröklött, továbbcipelt, levethetetlen súlyossága miatt válik hitelessé. A bűn csak a közösségnek való megváltástól, a kimondástól, a szótól lesz azzá? Avagy az elhallgatás lenne maga a tett? „Adj engesztelést Izráelnek, népednek, amelyet kiváltottál.” A bölcsek szerint „adj engesztelést népednek” – ezek az élők, „amelyet kiváltottál” – ezek a holtak.

Miként az Istent, a történelmet sem lehet halottnak nyilvánítani, legfeljebb a mítosztalanítás új (nem is olyan új) mítoszával. A szent idő pillanata, amikor a történelem Istenének kortársaivá válunk (s nem a filozófusok Istenének peripatetikus vitapartnereivé), megteremti annak lehetőségét, hogy az emlékezet ne csupán a hagyományokat, hanem az egyéni és kollektív történetet (elbeszélést) is feltámassza, életre keltse. A feledés nem a bűnök eltussolása, hanem a barbárság reinkarnációja. A filozófus argumentumai az elhülyülés ellen szólnak, az erkölcs érvei az életben (létben) maradás mellett. Megbocsátani nem magunknak kell, hanem a másiknak, s sohasem a múlt miatt, hanem a jelen okán. A haszid történet Lévi Jichak berdicsevi rabbi esetét mondja el. Egyszer egy bűnt bűnre halmozó zsidónak azt mondta, hogy irigyli őt. Amaz meglepetten kérdezte, hogy ugyan miért? Azért, mondta neki a bölcs rabbi, mert ha valaki tiszta szívből megtér, vétkei mind érdemekké változnak. Ha megtérsz, képzeld csak el, mennyi érdemed lesz neked.

A zsidó időszámítási rendszer Tisri első napját tekinti az év kezdetének. Volt idő, amikor az Egyiptomból való kivonulást, „a nép születését” tekintették időszámításuk kiindulópontjának, volt, amikor a Templom lerombolását, „a spirituális nép születését”. Az év igazi kezdetét azonban nem valaminek (vagy valakinek) a születéséhez igazították, hanem a mindenség keletkezéséhez: bibliai számítások alapján az Úr 5755 évvel ezelőtt, ezen a napon alkotta meg a világot. Ezen a napon a sófár megfúvása Isten dicsőségét hirdeti, de egyúttal figyelmezteti az Úr előtt elvonuló lelkeket: az emberteremtés igazi kínja és gyötrelme ránk szabatott.

Valamikor nagyon régen a zsidók az új hónap eljövetelét, azaz az újhold láthatóvá válását meghízható tanúk vallomása alapján állapították meg. A tanúknak keresztkérdéseket tettek fel, hogy a vének megállapíthassák, vajon igazat szólnak-e. Csak két tanúra volt szükség, de a többi tanúpárt is kikérdezték. Nem mintha szükség lett volna rájuk, inkább azért, hogy ne kedvetlenedjenek el, s máskor is eljöjjenek. Kedveszegett tanúk aligha ismerik fel az újholdat. Hiába kérdezik őket, csak halkan dünnyögnek valamit maguk elé. Szavaikat senki sem érti, nem hallja meg, legfeljebb a történelem.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon