Skip to main content

A gazdasági és szociális program elé

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Írd és mondd: már csak tíz nap van hátra a szabad választásokig. A szabad demokratáknak fel kell készülniük a nagy napra (mint ahogy készülnek is, keményen), de gondolniuk és figyelmeztetniük kell arra is, hogy azután sem könnyű idők jönnek. Az ország, avagy ahogy a tavaly áprilisban elfogadott SZDSZ-program írja: A RENDSZER válságban van.

Azóta tovább nőttek adósságaink, különösen, ha a kormány decemberi bevallását is figyelembe vesszük. A nagy testvér erősen gyengélkedik, a kelet-európai rezsimek sorjában megbuktak – de megmaradt a zsákutcás KGST-kapcsolatok gondja, drámaian megnőtt megint a rubelaktívumunk, ami számunkra nem mást, csak nyomasztó jövedelemkiszívást jelent. Emiatt még nyilvánvalóbbá vált, amit eddig is tudtunk: a szovjet piacra berendezkedett feldolgozóiparunk igazi válságágazat, emiatt a munkanélküliség százezres nagyságrendűre növekedhet. Idehaza tovább gyorsult az infláció, s ezen a kormány nem nagyon segített, amidőn felszabadította az élelmiszerárakat. No és éltek Budapesten gyülekezési jogukkal a hajléktalanok, arra figyelmeztetve lakni tudó honfitársaikat, hogy juthatnak még ők is hasonló sorsra, ha a dolgok így mennek tovább.

A szabad demokratáknak – akár kormányzópártként, akár ellenzéki, de minden bizonnyal erős pártként kerülnek ki a választási küzdelemből – fel kell készülniük arra, hogy megmutassák a kiutat. Ezért dolgozta ki az SZDSZ közgazdasági munkabizottsága a sok százezer példányban terjesztett Van kiút! című választási programot, melynek háttértanulmányait foglalja össze az itt közzétett változat: a Gazdasági és szociális választási program. Ellentétben az elsősorban távlati célokra figyelő Rendszerváltás programjával, most a közeljövőben megteendő lépésekről, gazdaság- és szociálpolitikáról esik szó. És ahogy a közelbe – a választás utáni napokra, hónapokra, évekre – tekintünk, látszik igazán: milyen rögös a kiút, milyen szívósság kell hozzá.

Örvendetes dolgok is történtek. A Rendszerváltás programjának megjelenése óta más pártok is megfogalmazták elképzeléseiket. Van hát kivel vitatkoznunk (a kommunistákon kívül is). Tesszük ezt abban a reményben, hogy van foganatja az érveknek, hogy az ésszerűség felül tud kerekedni a demagógián.

A Gazdasági és szociális választási program összeállításakor a következő szerzők munkáit, tanulmányait vettük figyelembe:

Bauer Tamás
F. Havas Gábor
Fazekas Károly
Hegedűs József
Gaál Gyula
Juhász Pál
Kis János
Köllő János
Laki Mihály
Solt Ottilia
Soós Károly Attila
Tardos Márton
Tellér Gyula
Tosics Iván
Várhegyi Éva

 


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon