Skip to main content

Ahol nem volt tilos

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A demokratikus ellenzék és az SZDSZ a határon túli magyarságért – Válogatás tíz év dokumentumaiból


Auschwitz után nincs létjogosultsága a költészetnek, mondta volt Adorno. Van-e még létjogosultsága Marosvásárhely után a tolerancia, a nemzetek közötti megbékélés igéjének? Ér-e valamit a jogegyenlőség, a kisebbségi jogvédelem jelszava a furkósbotok és vasvillák éjszakáján?

A demokratikus ellenzék tíz éven át hirdette, hogy a nemzetiségi elnyomás, a magyar kisebbség elnyomása a kommunista elnyomás különleges megjelenési formája. A pártállam nem ismer el autonóm közösségeket, elnyomja a kulturális és a vallási csoportokat, és többnyire különös agresszivitással nyomja el a nemzeti közösségeket, mert retteg belső összetartó erejüktől, és a maga javára akarja kamatoztatni a népek közötti régi viszályokat. Demokráciára van szükség, intézményesen biztosított emberi és kollektív jogokra, esélyegyenlőségre az oktatásban, a munkavállalásban, állítottuk. Ha a határok átjárhatóvá válnak, elveszti a jelentőségét a határkérdés is, és túlléphetünk végre Trianon gyászos örökségén.

A magyar sajtóban és könyvkiadásban semmit sem tiltottak szigorúbban, mint a határon túli magyarság helyzetének megemlítését. Klasszikus magyar költők verseiből kihagyták a régi határokra utaló versszakokat. Voltak hisztérikus hónapok, amikor visszatartották Móricz Zsigmond Erdélyének esedékes kiadását is. Ezért az ellenzék születése pillanatától feladatának tekintette, hogy tájékoztassa a cenzúrázatlan irodalom olvasóit, mi történt és mi történik a határon túl élő magyarokkal. És szembeszállva az irredentizmussal, a búsmagyarkodással, elmondjuk, mit gondolunk a fájó kérdések megoldásáról.

A Beszélő első és második számában kétrészes kronológiát közöltünk a csehszlovákiai magyar kisebbség történetéről. A dokumentumot Fényi Tibor állította össze, aki lapunknak ma is munkatársa. A nevét akkor nem írhatta rá a munkájára. Állásban volt.

Harmadik számunkban (1982 júniusában) írt először a romániai helyzetről Tamás Gáspár Miklós – akkor még ugyancsak álnéven. 4-es és 5–6-os számunkban mutattuk be az erdélyi magyar ellenzék szamizdat folyóiratát, az Ellenpontokat. Letartóztatásukkor azzal gyanúsították a folyóirat bátor szerkesztőit, hogy lapjuk Budapesten készül, és előállításában a Beszélő szerkesztősége is részt vesz. Ez nem volt igaz. Az Ellenpontok munkatársait, Szőcs Gézát, Ara-Kovács Attilát csak kiutasításuk után, 1986-ban ismerhettük meg személyesen.

A demokratikus ellenzék kezdettől fogva figyelemmel kísérte a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága tevékenységét és vezetője, Duray Miklós sorsát. A Bizottság jelentéseit majd a Duray letartóztatása elleni tiltakozásokat a Beszélőn kívül a Demszky Gábor szerkesztette Hírmondó és Nagy Jenő folyóirata, a Demokrata közölte. Duray New Yorkban megjelent önéletrajzához Csoóri Sándor írt bevezetőt. Esszéje, amelyet a magyar közönség addig csak az ellene intézett támadásokból ismerhetett, itthon a Beszélő 8. számában jelent meg. Erdélyi eseményekről a magyarországi olvasó kizárólag az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből értesülhetett, és ezek a Hírmondóban jelentek meg, rendszeresen, éveken át.

1985-ben a Helsinki Egyezmény aláíró országai Kulturális Fórumot rendeztek Budapesten. A hivatalos találkozóval egy időben a Nemzetközi Helsinki Szövetség egy nem hivatalos fórumot is rendezett neves magyar és külföldi értelmiségiek részvételével. Ezen az összejövetelen, amelyet csak egy magánlakáson lehetett megtartani, a kisebbségi kérdésről rendezett vita előadója Tamás Gáspár Miklós volt.

Amikor a múlt év novemberében megdőlt a Jakes-rendszer, majd decemberben a romániai felkelés elsöpörte Ceausescu diktatúráját, azt gondoltuk, Magyarország és a kisebbségi kérdés szempontjából rendkívül kedvező helyzet jött létre. A negyvenévi közös elnyomás összekovácsolta Európa keleti felének népeit, és most együttesen indulnak el a demokrácia és az európaiság felé vezető úton. Magyarországot századunkban először a magyar törekvésekkel rokonszenvező demokratikus országok veszik körül.

Két hónap sem kellett hozzá, és kiderült, a helyzet korántsem ilyen rózsás, a demokrácia Romániában még messze van, és a magyarságra nehezedő nyomás növekszik Szlovákiában is.

Múltbeli állásfoglalásainkat mégsem tagadjuk meg. Nem tesszük, mert tudjuk, nincs más megoldás Kelet-Európa számára, mint a demokrácia. A nacionalizmus csak nacionalizmust teremhet, az erőszak még nagyobb erőszakot. Ezért szolidárisak vagyunk a szomszédos országok sanyargatott magyarjaival; amennyire lehetőségeinktől telik, tájékoztatjuk sorsukról a hazai és a nemzetközi közvéleményt. Román, szlovák, cseh, jugoszláviai és szovjetunióbeli barátainkhoz fordulunk: emeljék fel a szavukat a kisebbségek ügyében. Felkeressük a nemzetközi emberi jogi szervezeteket, akik bennünket védtek, amikor minket zaklatott a magyar rendőrség: tiltakozzanak a magyar kisebbségeket ért üldözés ellen. Ennyi, amit tehetünk. Néha úgy tetszik, kevesebb, mint amennyit akkor tettünk, amikor illegálisan nyomtattuk a Beszélőt.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon