Skip to main content

Arccal a Szabadság-szobor felé

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Rehabilitáció a Józsefvárosban


A városrészt mindig is a fejlesztések hirtelen megindulása és megrekedése jellemezte, ami megismétlődött az elmúlt évtizedekben. Az egyenletesen nagyvárosias beépítésű főútvonalak által határolt városrész e „tömör falak” mögött rendkívül heterogén, kisvárosias beépítésű. Minél beljebb kerülünk, annál kisebb a beépítési magasság és a lakósűrűség. Itt hagyományosan viszonylag alacsonyabb jövedelmű lakosság él, a Józsefvároson régóta rajta a „szegénységbélyeg”. Egyre kevesebben laknak itt, a lakásszám évente 1300-zal csökken. Más városrészekhez képest gyorsan cserélődik a lakosság, kevés a gyerek, és sok az idős (és egyedül élő) ember. Ezekben a hagyományos beépítésű tömbökben, ahol a lakások 90 százalékban az IKV kezelésében vannak, régóta semmiféle fejlesztés nem történik. A pénzforrásokat régóta elvonják ettől a területtől.

A „perspektívát” a hatvanas évek óta a Práter utca másik oldala jelenti. A városrészt 1956 után elbontásra ítélték, s helyette lakótelepeket terveztek, még a legutolsó, 1984-es tervekben is. A perspektíva tehát egy városfejlesztési abszurdum és zsákutca. Budapest egyik központi, kedvező fekvésű városrészében egy alvóváros jellegű, a hely szellemétől idegen lakótelep. A lakótelepi „rekonstrukció” és a leromlás miatt eltűntek a korábban jellemző kisvendéglők, kávéházak, kocsmák, különböző körök és kulturális műhelyek. Helyettük ma nincs semmi.

Ez a folyamat azonban megállítható, sőt visszafordítható, reméli és állítja az a tervezőcsoport, amely három éve a Középső-Józsefvárosnak a rehabilitációs tervein dolgozik Perczel Anna vezetésével. A fenti leírás az ő munkájuk alapján készült Pontosabban: dolgozott mindaddig, amíg a városrész felélesztésére vonatkozó elképzeléseik nem ütköztek a tanácsi apparátus érdekeivel. A városrész számos kedvező adottsággal rendelkezik, s ami ma az elmaradottságát okozza, az felemelkedésének a forrásává is válhat – állítják tanulmányukban.

A jó közlekedésű terület az értékes nagyvárosias főútvonalak mögött változatos építkezésével, kisvárosiasságával a ma olyannyira hiányzó személyesebb, nyugodtabb környezetet biztosíthatja. A határozott karakterű Józsefváros az erőteljes leromlás ellenére is megőrzött még valamit hangulatából, létezik még a korábbi közösségi együttélési modell. Minden kedvezőtlen tendencia ellenére a lakosság 60 százaléka még ma is ragaszkodik ehhez a környékhez. Még érvényesül a tradicionális iparosréteg hatása, több vallási központ is működik itt. Új fejlemény, hogy egyre több művész bérel itt műtermet.

Számos értékes épület található itt, s nagyon szép belső kertek maradtak meg máig. Ritka kedvező lehetőségekkel rendelkezik a városrész összefüggő, nagy zöldterületek kialakítására az itt lévő Orczy-kert, a Füvészkert és a Ludovica fölélesztésével.

Az itt élő lakosság elszegényedése miatt kevéssé lehet arra számítani, hogy a városrész rehabilitációját finanszírozni tudnák. Egy újfajta önkormányzati telekgazdálkodási politika azonban biztosíthatja a hiányzó forrásokat.

A tervezők vizsgálata szerint (a lebontásra ítélt épületeket is figyelembe véve) az üres telkek aránya mintegy 30-35 százalék. Ezeknek a telkeknek az értékesítéséből származó bevételeket az egész városrész megújítására kellene fordítani – állítják határozottan Perczel Annáék. A mai tanácsi apparátussal való konfliktusuk egyik kiváltó oka éppen ez. Ma legfeljebb véletlenszerű, egyes cégek érdekeinek megfelelő tömbrendezések folynak, az értékesítés bevételéből finanszírozott infrastruktúra-fejlesztések szűk körűek, az adott vállalkozások érdekeit szolgálják.

Az üres telkek nagy aránya a lehetőségek mellett nagy veszélyeket rejt magában, például a városrész karakterének elvesztését. Perczel Anna szerint ezért nem szabad 2-3 összefüggő teleknél nagyobb területre bontási engedélyt adni, mert elveszhet a sajátos józsefvárosi „arc”. Az épületek értékelésénél nem szabad csupán a műszaki szempontokat nézni, hanem az épületek „helyi értékét” is. Tehát vannak olyan épületek is – mondja Perczel Anna –, amit máshol lebontásra javasolnának, de a városkép megőrzése miatt itt meg szeretnének tartani, s természetesen fordított eset is előfordulhat. E helyi értékre a helyi tanács nemigen érzékeny. Éppen az ekörüli konfliktusok miatt vonták meg a tervezőcsoporttól a további megbízást.

A városrész rehabilitációjának egyik legnagyobb veszélyét az ún. rekonstrukciós körút jelenti (erről lásd lapunk Agyrémkörút című cikkét).

A városrész jellegét féltve a tervezők szigorú építési korlátozásokat és előírásokat tartanak szükségesnek, ahol azonban az alapelv a változatosság megőrzése. Több épületnél javasolják a mai használat megváltoztatását, elsősorban a közösséget szolgáló közösségi terek visszaállítása érdekében (kisvendéglők, kulturális körök).

A mai városfejlesztési gyakorlatban szokatlan menetrendet javasolnak. Egy viszonylag kisebb beruházással, az érintett terület felértékelődésével éppen a leghátrányosabb rétegeket érintené kedvezően mindez. Az elképzelés: a Corvin mozi és a Füvészkert között kialakítandó „zöld sétány”, amely tíz lakótömböt köthetne össze, s igazi gyalogosutcává tehető. A sétány vonalvezetését úgy tervezték, hogy önmagában emiatt ne kelljen bontani.
A Perczel Anna vezette tervezőcsoport egy pillanatig sem titkolja a – szerencsére hamar kifulladt – „lakótelepi rekonstrukció” iránti mély ellenszenvét. A józsefvárosi lakótelepek kapcsán is kifejtik, hogy ott az utca nem utca, a tér nem tér többé. A térszervezésben ezek „feleslegessé” váltak, fölváltották az aszfaltsávok.

A tervezők kisigényűek. Nem akarnak mást, csak azt, hogy ahol még lehet, az utca maradjon utca, a tér pedig tér. Ilyen „egyszerű” ez.Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon