Skip to main content

Az Inconnu és az ABC/Arteria felhívása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az Inconnu
független művészeti csoport és az ABC/Arteria szamizdat kiadók képzőművészeti pályázatot hirdettek az 1956-os magyar forradalom 30. évfordulójának tiszteletére A harcoló város címmel. (Lásd például: The New York Review of Books, August 14., 1986.)

A felhívás kibocsátói az alábbi nyilatkozatot teszik:

– 1986. szeptember 26-án az Inconnu tagjait beidézték a rendőrségre, s közölték velük: kitiltják őket Budapest területéről, ha megrendezik az októberre tervezett kiállítást;

– alapos a gyanú, hogy a magyar hatóságok megakadályozták a postán érkezett pályaművek kikézbesítését;

– a pályázati felhívás eredeti határidejéig (szeptember 30.) ugyanis – különböző csatornákon mindössze az alábbi személyek küldeménye érkezett meg:

1. Jessica Gwynne, London, Anglia

2. Glenn Helm, Arizona, USA

3. Stephen O’Harrow, Honolulu, Hawaii

4. Sophie Rivera, New York, USA

5. Judith Roberts, Oxford, Anglia

6. N. Rubington, New York, USA

E körülmények figyelembevételével a felhívás kibocsátói:

1. A pályázat beküldési határidejét 1986. november 30-ra módosítják.

2. Kérik, hogy akik küldtek már pályaművet, ám a nevük nem szerepel a listán: tiltakozzanak a Magyar Népköztársaság külképviseleteinél és/vagy a magyar hatóságoknál.

3. Az új pályaműveket, illetve az eltűntek pótlásaként küldötteket személyes kapcsolatok útján (s ne postán) juttassák el a megadott címekre.

4. Minden külföldi pályázó értesítse műve elküldéséről az alábbi címet:

Mr. György Krassó

24/d Little Russel Street
London WC1. England

5. A képzőművészeti pályázat anyagát természetesen dokumentáljuk, bemutatjuk, és katalógust is készítünk.

6. A pályamunkákat a magyarországi Szeta (a nem hivatalos Szegényeket Támogató Alap) rendelkezésére bocsátjuk, hogy értékesítsék, és a magyarországi szegények megsegítésére fordítsák.

7. A harcoló város képzőművészeti pályázat fölött Timothy Garton-Ash, Daráló Kis, Konrád György és Susan Sontag védnökséget vállalt.

Budapest, 1986. október 6.

Bokros Péter, 7067 Budapest, Izabella u. 92. II. em. 17/a.
Molnár Tamás, 1036 Budapest, Lajos u. 142. VII. em. 39.
Nagy Jenő, 1039 Budapest, Kalászi út 48.
Pálinkás Róbert, 2079 Pilisborosjenő, Patak u. 8.
Szilágyi Sándor, 1086 Budapest, Dankó u. 38. III. em. 32., tel.: 133-864


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon